Gemeente Tiel


Prijswinnaars Bakens aan het Water

Doe een spraakmakend voorstel voor een baken of keten van bakens die de identiteit van het Rivierenland versterken, was de oproep van de prijsvraag Bakens aan het Water. Na drie maanden inzendtermijn bleken begin maart 2007 maar liefst 107 voorstellen te zijn ingezonden. De inzenders vormden een gemêleerd gezelschap van kunstenaars, vormgevers en (landschaps)architecten, maar ook schrijvers en dichters werkten in teamverband aan voorstellen. Van de 15 genomineerde inzendingen zijn drie prijswinnaars benoemd.

Prijswinnaars
Maandag 2 juli 2007 heeft mevrouw J.C. Huizinga-Heringa, staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, onder grote belangstelling, de winnaars van de prijsvraag bekendgemaakt in het kantoor van Waterschap Rivierenland in Tiel. De eerste prijs ( euro 15.000) ging naar het project 'Her-Baken' van Machiel Spaan, werkzaam bij M3H Bureau voor Samenwerkende Architecten. Het voorstel van Sannah Belzer, 'Op het terras aan de rivier', werd beloond met de tweede prijs ( euro 10.000). Marieke de Keijzer en Daphne van de Wal kregen de derde prijs ( euro 5.000) voor het project 'Verfwerken 2007-2008'.

Inspiratieboek en tentoonstelling
De vele inzendingen zijn verwerkt in een inspiratieboek en een reizende tentoonstelling. Het boek ligt ter inzage bij De Zaak van de Stad (Plein 63 in Tiel) en het Centrum voor Beeldende kunst (St. Agnietenstraat 24 in Tiel). De tentoonstelling is na de zomer op meerdere plaatsen in Gelderland te zien.

En nu verder...
Bakens aan het water is een van de pilots binnen Waalweelde. De prijsvraag is voortgekomen uit de ambitie van de gemeenten in de regio Rivierenland om de ruimtelijke kwaliteit, de herkenbaarheid en de eigenheid van het rivierenlandschap te vergroten. Vanuit het programma Ruimte voor de Rivier staan grootschalige ingrepen in de uiterwaarden op stapel. Deze ingrepen tasten in een aantal gevallen de ruimtelijke kwaliteit van het landschap aan. Spraakmakende bakens langs de rivieren kunnen de identiteit van het Rivierengebied versterken en juist extra ruimtelijke kwaliteit creëren. Met de prijsvraag onder beeldend kunstenaars, vormgevers, architecten, landschapsarchitecten en studenten is gezocht naar ideeën voor dergelijke bakens.

Meer informatie
Meer informatie over de projecten van de prijswinnaars vindt u op www.bakensaanhetwater.nl en op www.kcg.nl.

stuur naar een bekende stuur naar een bekende Laatst bijgewerkt: 10 juli 2007