Nieuw-Vlaamse Alliantie


Minister Bourgeois ontvangt Baskische Minister-President (10/07/07)

Naar aanleiding van de Vlaamse feestdag en de herdenking van de opvang van duizenden Baskische kinderen door Vlaamse gezinnen tijdens de Spaanse burgeroorlog, kreeg Gent vandaag hoog bezoek. Op uitnodiging van Vlaams minister van Buitenlands Beleid Geert Bourgeois bezocht Minister-President Juan José Ibarretxe de Arteveldestad. Na de officiële besprekingen maakte de Baskische regeringsleider ook tijd voor een toeristisch bezoekje aan de Sint-Baafskathedraal en aan een fototentoonstelling over de Baskische oorlogskinderen.

Dit jaar is het precies 70 jaar geleden dat Duitse en Italiaanse bommenwerpers tijdens de Spaanse burgeroorlog de historische stad Gernika in Baskenland met de grond gelijkmaakten. Baskische ouders stuurden hun kinderen naar veiliger oorden en zo vonden ruim 150.000 Baskische kinderen elders in Europa een onderkomen. Duizenden Baskische kinderen kwamen terecht bij Vlaamse gezinnen. Zo groeiden hechte banden tussen Vlaanderen en Baskenland. Minister Bourgeois vindt het dan ook belangrijk dat Vlaanderen meeleeft met de herdenking van de oorlog.

Met de hulp van Gents politiecommissaris Manuel Mùgica, zelf een zoon van een Baskische vluchteling die destijds in Gent werd opgevangen, en de vzw Trefpunt, werd een feestprogramma in elkaar gebokst om die Niños de la Guerra te herdenken. Dit project kreeg zowel van de Baskische regering als van Bourgeois alle steun. Het resultaat is de reünie van een zestigtal oorlogskinderen en/of hun kinderen met hun Vlaams gastgezin en een artistieke productie Vlernika (samentrekking van Vlaanderen en Guernika), met optredens door een gemengd Vlaams-Baskisch ensemble, een documentaire van Fabio Wuytack, een boek en een reizende fototentoonstelling over de Baskische kinderen.

Ook op politiek niveau klikt het goed tussen Vlaanderen en Baskenland. Beide deelstaten willen door een grotere autonomie zorgen voor meer welvaart en welzijn. Baskenland kan vandaag veel meer dan Vlaanderen een eigen gezondheids- en fiscaal beleid voeren. Het heeft ook een eigen bureau voor statistiek. Vlaanderen kan dan weer meer op het gebied van o.a. buitenlands beleid: het sluiten van verdragen over alle Vlaamse bevoegdheden, eigen Vlaamse buitenlandkantoren en een eigen beleid inzake ontwikkelingssamenwerking. Juist door die institutionele verschillen hechten de regeringen van Vlaanderen en Baskenland veel belang aan de wederzijdse contacten.

Onder impuls van minister Bourgeois versterkt Vlaanderen de contacten met andere staten en deelstaten in Europa. Deze week ziet hij niet enkel de Baskische Minister-President. Hij ontmoet ook de nieuwe Schotse Minister-President Alex Salmond en de Minister-President van Wales Rhodri Morgan. Zowel Vlaanderen, Baskenland, Wales als Schotland verwachten in de nabije toekomst een uitbreiding van hun autonomie. Vlaanderen kandideert ook voor het voorzitterschap 2008 van REGLEG, een politiek samenwerkingsverband tussen 74 Europese wetgevende deelstaten en regios. Bourgeois wil het voorzitterschap aangrijpen om de rol van de autonome deelstaten in Europa te versterken en Vlaanderen meer visibiliteit te geven in Europa.

Auteur:
Vlaams minister van Buitenlands Beleid
Geert Bourgeois

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02 552 70 08
E-post: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be
Url: www.ministergeertbourgeois.be