Gemeente Putten

Putten, 9 juli 2007

Presentatie en toelichting rapport Van kostprijzen en vraagprijzen door samenwerkende rekenkamercommissies

De samenwerkende rekenkamercommissies van Elburg, Nunspeet, Oldebroek en Putten hebben een onderzoek gedaan naar de kosten en tarieven van de gemeentelijke heffingen in deze vier gemeenten. Op vrijdag 6 juli 2007 heeft de commissie het rapport gepresenteerd en toegelicht in de raadszaal van het Nunspeetse gemeentehuis.

Het doel van het onderzoek was het verkrijgen van inzicht in de opbouw van de tarieven bij de vier gemeenten. Daarbij kwamen onder andere de vragen naar voren of alle kosten die aan de tarieven worden toegerekend voldoende in beeld zijn en of de tarieven van de gemeentelijke heffingen werkelijk kostendekkend zijn.

Ook was een doel van het onderzoek om de grondslagen van een tweetal heffingen van de vier gemeenten nader uit te diepen. Daarbij is gekozen voor de gemeentelijke bouwleges, met als aanvullende vraag welke kosten wel en welke niet mogen worden toegerekend. De tweede heffing waarop dieper wordt ingegaan betreft de rioolrechten, waarbij toegevoegd is de vraag hoe de relatie is tussen de kosten die opgenomen zijn in het gemeentelijk rioleringsplan en de tarieven op langere termijn. Een derde doelstelling was om de vier gemeenten op het onderzoeksterrein met elkaar te vergelijken.

Dienstverlening wel of niet kostendekkend

De opbrengsten van de gemeentelijke heffingen die de gemeente van haar burgers ontvangt, vormen één van de (kleinere) bronnen van inkomsten voor de gemeente. De tarieven hebben veelal tot doel de gemeentelijke uitgaven te dekken door het in rekening brengen van de kosten van de gemeentelijke dienstverlening. Soms oordeelt de raad dat een tarief niet (geheel) kostendekkend behoeft te zijn. Het is van belang dat de raad bij de beoordeling van de tariefsvoorstellen en de daarbij gehanteerde kostendekkingspercentages kan beschikken over een zo goed en compleet mogelijk inzicht in de feitelijk met de dienstverlening gemoeide kosten.

Tarieven voor dienstverlening lopen uiteen

De gemeenten hebben binnen de wettelijke kaders ruimte voor het voeren van een eigen tarievenbeleid. Het gemeentelijke tarievenbeleid mag zich de laatste jaren in een toenemende belangstelling verheugen. Veelal in negatieve zin, omdat de burgers ervaren dat de tarieven voor dezelfde dienstverlening bij de gemeenten zeer uiteen kunnen lopen. Landelijk zijn studies verricht naar de oorzaak van de gemeentelijke tariefverschillen.

Daarbij is benadrukt dat de opbouw van de tarieven voor de burgers transparant behoort te zijn.

Rapport `Van kostprijzen en vraagprijzen´door samenwerkende rekenkamercommissies:

Hoofdstuk 1: Inleiding

Hoofdstuk 2: Samenvatting

Hoofdstuk 3: Onderzoeksopzet

Hoofdstuk 4: Kostentoerekening

Hoofdstuk 5: Rioolheffing

Hoofdstuk 6: Bouwleges

Hoofdstuk 7: Vergelijking vier gemeenten

Hoofdstuk 8: Bestuurlijke reacties colleges

Hoofdstuk 9: Nawoord

Bijlage 1: voorbeeld uurtariefberekening