Provincie Flevoland



GS wijzen bezwaarschriften inzake grondwaterboringen Overgooi af

Gedeputeerde Staten van Flevoland hebben drie bezwaarschriften ongegrond verklaard waarin toestemming wordt gevraagd voor boringen voor het oppompen van grondwater voor warmte-koude-installaties. Het betreft twee gevallen van mensen die het voornemen hebben in een nieuw huis een dergelijke installatie aan te leggen en één bestaand geval, dat van de familie Jorritsma.

Gedeputeerde Staten hebben tot de afwijzingen besloten op basis van adviezen van de onafhankelijke bezwaarschriftencommissie. De bezwaarschriftencommissie schrijft onder andere dat de afwijzing van de ontheffingen terecht was. "Omdat het hier gaat om de kwaliteit van een fundamentele levensbehoefte, de drinkwatervoorziening, acht de commissie het uitsluiten van risico's, door het nimmer toestaan van boren tot in het derde watervoerende pakket niet onredelijk".

Volgens de commissie is Gedeputeerde Staten gehouden aan het strikt toepassen van vast provinciaal beleid. Er is volgens de commissie geen aanleiding dat GS aan Provinciale Staten voorstelt het huidige beleid te heroverwegen. Het provinciale klimaat- en energiebeleid, waarin gebruik van alternatieve energie zoals warmte-koude-installaties wordt bevorderd, is ondergeschikt aan het beleid ter bescherming van het grondwater dat bestemd is voor de drinkwatervoorziening, aldus de bezwaarschriftencommissie.

De indieners van de nu dus afgewezen bezwaarschriften hebben zes weken de tijd om desgewenst in beroep te gaan bij de afdeling rechtspraak van de Raad van State.

Het ongedaan maken van de al aanwezige boringen bij de familie Jorritsma maakt onderdeel uit van een afzonderlijk handhavingtraject. De provincie heeft al eerder aangekondigd dat de boringen illegaal zijn en ongedaan gemaakt moeten worden. Daarop heeft de provincie desgevraagd een reactie ontvangen. Binnen enkele weken zal de provincie daarop reageren.

Naast het handhavingtraject bij de familie Jorritsma, komt er een breder onderzoek in de Almeerse wijk Overgooi. Op een oproep van de provincie zich te melden indien zonder ontheffing voor grondwater is geboord, hebben vijf personen gereageerd. Daarnaast heeft onderzoek door de provincie in de door de gemeente Almere afgehandelde bouwvergunningsaanvragen uitgewezen, dat er mogelijk nog andere percelen zijn waar grondwater wordt gebruikt. De provincie werkt aan een plan van aanpak voor het bezoeken van deze locaties om te bepalen of in strijd met de regels wordt gehandeld. Voor boringen dieper dan 10 meter is namelijk een ontheffing nodig.