Gemeente Utrecht

Amsterdamsestraatweg speerpunt van Wijkontwikkelingsmaatschappij Noord-West

De economische structuur en leefbaarheid van de wijk Noordwest en vooral de Amsterdamsestraatweg moet verbeterd worden. Daarvoor wordt een Wijkontwikkelingsmaatschappij Noordwest opgericht. In Lombok zijn hier goede ervaringen mee opgedaan. Wethouder Marka Spit van Economische en Sociale Zaken en directeur Ron Onverzaagt van woningbouwcorporatie Mitros tekenen woensdag 11 juli op het stadhuis van Utrecht de intentieovereenkomst

De in 1999 opgerichte Wijkontwikkelingsmaatschappij Lombok heeft de afgelopen jaren daadwerkelijk een bijdrage geleverd aan de leefbaarheid en economische ontwikkeling van de wijk. Panden zijn aangekocht en opgeknapt en verhuurd aan de geschikte ondernemers en woningzoekenden. Deze positieve ervaring is aanleiding voor een vervolg in Noordwest.

Schoon en heel
Onder het motto 'schoonvegen, verbeteren en goed houden' werkt de gemeente Utrecht samen met een groot aantal partners aan de verbetering van de uitstraling, het functioneren en de leefbaarheid van de Amsterdamsestraatweg. Via extra toezicht en handhaving, straatmanagement en extra aandacht voor 'schoon en heel' wordt er volop aan gewerkt om de Amsterdamsestraatweg haar oude allure weer terug te geven.

Sturing
Met een Wijkontwikkelingsmaatschappij (WOM) Noordwest die zelf panden in eigendom heeft, verwerft, zonodig opknapt en verhuurt is betere sturing op de branchering mogelijk. Zo kan een WOM bijdragen aan het realiseren van het brancheplan voor de Amsterdamsestraatweg-midden en het voorkomen van ongewenste activiteiten van ondernemers. Het startkapitaal van de WOM bestaat uit eigen panden op de Amsterdamse Straatweg die de gemeente Utrecht en Mitros inbrengen. De precieze rechtsvorm en organisatie worden nog onderzocht.

Leefbaarheid
Het college van burgemeester en wethouders streeft naar wijken die veilig zijn en versterking van ondernemerschap. Ook Mitros streeft naar verbetering van de wijk Noordwest. De WOM Noordwest draagt daar voor de Amsterdamsestraatweg aan bij en levert zo een bijdrage aan de leefbaarheid en het voorzieningenniveau in het gebied.

Noot voor de media