Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 10 juli 2007

Fotobank Noord-Brabant passeert 100.000-grens

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar sinds dit weekend is het zover: de Fotobank Noord-Brabant, die is ondergebracht bij de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg, bevat meer dan honderdduizend foto's. De 100.000e foto dateert uit 1936 en is gemaakt tijdens het carnaval in Vortum-Mullem (gemeente Boxmeer). De foto is in de fotobank gezet door Stichting De Oude Schoenendoos uit Vierlingsbeek, een van de meest actieve deelnemers van de fotobank. Van de circa 9.000 fotos van deze stichting zijn er ondertussen 1.800 via de fotobank te bekijken.

Eind 2004 ging de Fotobank Noord-Brabant van start. Sindsdien groeide het aantal foto's gestaag, van circa 4.500 toen naar meer dan 100.000 nu. Was er bij de start slechts één deelnemer, nu zijn dat er bijna 30.
Met het passeren van de 100.000-grens is het doel, één gemeenschappelijk digitaal historisch fotoalbum van Brabant, nog lang niet bereikt. Wel markeert de 100.000e foto een belangrijke mijlpaal. De opzet van de fotobank blijkt goed te functioneren en wat belangrijker is: collectiebeheerders hebben er vertrouwen in. Een belangrijk aandeel in de 100.000 foto's vormen de foto's uit de zogenaamde MIP-collectie van de provincie, die bestaat uit fotos van het Monumenten Inventarisatie Project. Daarnaast zijn een aantal Brabantse heemkundekringen, o.a. die van Schaijk, Son en Roosendaal, druk doende om hun foto's in de fotobank te zetten. Door de inbreng van verschillende instellingen vormt de Fotobank Noord-Brabant een rijke en gevarieerde verzameling foto's van allerlei Brabantse locaties, gebeurtenissen en personen. De meeste Brabanders zullen er iets van hun gading aantreffen. Ook als men niet op zoek is naar iets speciaals, is het de moeite waard om een kijkje te nemen in de fotobank; al is het alleen maar om al rondkijkend te belanden in het huiskamercafé van Keeke van de Congo.
Sinds eind vorig jaar is de Fotobank Noord-Brabant uitgebreid met de mogelijkheid om historisch filmmateriaal toe te voegen. Vandaar dat de naam gewijzigd is in Film- en Fotobank Noord-Brabant. Momenteel zitten er naast de meer dan 100.000 foto's ook circa 120 films in. Dit aantal zal de komende maanden aanzienlijk worden uitgebreid. Of daarbij ooit het aantal van 100.000 films gehaald zal worden, is echter de vraag. In de tussentijd kunnen zowel collectiebeheerders als ieder die belangstelling heeft voor oude Brabantse foto's en films terecht op www.filmenfotobank-nb.nl.

Noot voor de pers
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Frank van der Maden, coördinator Beeld en Geluid van de Brabant-Collectie, Universiteit van Tilburg, tel. 013 466 3154; e-mail maden@uvt.

Top

UvT Persbericht