Gemeente Ede

nummer 148 / Ede, 10 juli 2007

College actualiseert het beleid over GSM en UMTS antennes

Het college van burgemeester en wethouders uit Ede stelde vandaag een concept beleidsnotitie vast voor het plaatsen van antennes die mobiel bellen mogelijk maken. Verder is het spreidingsplan uit 2001 geactualiseerd en uitgebreid met nieuwe (zoek)locaties. Om vrijstelling te kunnen verlenen voor de plaatsing van masten, stelt het college aan de gemeenteraad voor om alle bestemmingsplannen op dat punt aan te vullen.

Voor het plaatsen van masten hoger dan vijf meter is een bouwvergunning nodig. Voor het buitengebied is aanvullend de toestemming van de Provincie nodig. In de bebouwde kom staan vaak masten van vijf meter op het dak van een gebouw dat maximaal negen meter hoog is. Deze masten zijn bouwvergunningvrij, maar het telecommunicatiebedrijf moet zich wel aan een aantal spelregels houden. De eigenaar van het gebouw waarop een nieuwe vergunningvrije antenne-installatie komt, moet toestemming verlenen. Zijn er huurders, dan hebben zij ook inspraak.

Twee plannen
Om er voor te zorgen dat er niet onnodig veel masten in het buitengebied komen, wordt een spreidingsplan in overleg met de providers gemaakt. Dit spreidingsbeleid is nu geactualiseerd. Daarnaast heeft de gemeente Ede een beleidsplan gemaakt waarin de randvoorwaarden staan voor de plaatsing van antennes.

Spreidingsbeleid
Het spreidingsplan voor zendmasten in het buitengebied omvat 22 bestaande masten en 7 nieuwe locaties. Voor drie van deze masten is door burgemeester en wethouders al eerder medewerking toegezegd en in een geval gaat het om vervanging van antennes op een te slopen gebouw.

Beleidsplan
In het nieuwe plan staat hoe de gemeente wil omgaan met de plaatsing van masten in het buitengebied en het stedelijke gebied (alle bebouwde kernen van Ede). Voor het verlenen van een bouwvergunning moeten meerdere operators gebruik maken van de mast. De aanvrager moet aantonen dat er een noodzaak bestaat om de mast te plaatsen en moet meewerken aan een zorgvuldige inpassing. Verder bestaan er bepaalde eisen voor de inpassing die overigens per locatie verschilt.

Voor het verlenen van een bouwvergunning voor een antennemast in het buitengebied, moet de locatie in het zoekgebied liggen dat in het spreidingsplan is beschreven.

Voor het stedelijke gebied geldt als aanvullend uitgangspunt dat de aanvrager zich moet inzetten voor het vinden van een geschikte locatie. De plaatsing geschiedt zoveel mogelijk op industrie-, bedrijventerreinen, sportterreinen, in groene gebieden of bij kantoren.

Procedure
Het college legt de concept beleidsnotitie voor aan de raadscommissie Ruimtelijke Ontwikkeling, diverse marktpartijen en bewonersorganisaties. Ook inwoners kunnen een reactie op het plan geven. Het plan wordt zes weken ter inzage gelegd. Ook wordt op 11 september een informatiebijeenkomst georganiseerd in samenwerking met KindVeilig Kernhem. Nadere gegevens hierover worden op de infopagina van Ede Stad gepubliceerd.

Voor het spreidingsplan heeft de gemeente Ede een verklaring van geen bezwaar van de Provincie Gelderland nodig.

---