Pensioenfonds PNO Media scherpt beleid en procedures ten aanzien van maatschappelijk verantwoord beleggen aan

Transparantie is het uitgangspunt voor onze externe communicatie. Wij leggen graag verantwoording af over het beleid van ons fonds op het gebied van maatschappelijk verantwoord beleggen aan alle betrokkenen bij ons fonds. In dit bericht kunt u lezen over de maatregelen die Pensioenfonds PNO Media heeft genomen om invulling te geven aan haar maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Pensioenfonds PNO Media behartigt de belangen van (gewezen) deelnemers en pensioenontvangers in de mediasector door het uitvoeren van pensioenregelingen. Ons beleggingsbeleid is gericht op de financiering van geïndexeerde pensioenen tegen een stabiele lage premie. Het fonds is echter niet alleen verantwoording verschuldigd aan de deelnemers en aangesloten werkgevers. Als institutionele belegger heeft een pensioenfonds ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Beleggingstransacties kunnen ondernemingen of overheden in staat stellen om te handelen op een manier die niet in overeenstemming is met de normen en waarden waarover in onze samenleving overeenstemming bestaat.

In 2004 heeft Pensioenfonds PNO Media invulling gegeven aan deze maatschappelijke verantwoordelijkheid door een code maatschappelijk verantwoord beleggen vast te stellen en te implementeren. Begin 2007 hebben wij geconstateerd dat de code teveel ruimte bood voor ongewenste beleggingen. Wij hebben dan ook onze maatregelen genomen. In april 2007 hebben wij de code aangescherpt, een aantal beleggingen afgestoten en onze aandelenbeleggingen openbaar gemaakt.

De actuele code maatschappelijk verantwoord beleggen en de samenstelling van onze portefeuille aandelen in beursgenoteerde ondernemingen per 30 april 2007 kunt u vinden op onze website www.pnomedia.nl. De code houdt in dat wij niet beleggen in ondernemingen die producten of diensten leveren die op grond van internationale verdragen, waarbij Nederland verdragspartner is, verboden zijn. Dit betreft ook ondernemingen die gevestigd zijn in landen die zich niet bij die verdragen hebben aangesloten. Beleggingen in producenten van landmijnen zijn hierdoor nadrukkelijk uitgesloten. Ook beleggen wij niet in ondernemingen die producten of diensten leveren waarvan de wijze van totstandkoming op grond van verdragen verboden is. Daarnaast houden wij bij de selectie van aandelen, obligaties en andere leningen rekening met het handelen van overheden en ondernemingen op het gebied van mensenrechten, arbeidsomstandigheden, milieu en het naleven van wet- en regelgeving.

Aanscherpen van de code

Wij realiseren ons dat de normen en waarden in onze samenleving en van onze deelnemers in de loop van de tijd kunnen veranderen. Verder komt er voor institutionele beleggers steeds meer gespecialiseerde research beschikbaar over het handelen van overheden en ondernemingen op maatschappelijk relevante gebieden. Wij hebben daarom besloten om de code opnieuw te toetsen aan de opvattingen over normen en waarden in onze samenleving en van onze deelnemers. Hiervoor heeft het bestuur inmiddels een bijeenkomst met de deelnemersraad van ons fonds gepland. Daarnaast hebben wij besloten om de procedures gericht op de naleving van onze code stevig aan te scherpen.


1

Scherpere controle op de naleving

Voor het beheer van het vermogen van het fonds maken wij gebruik van externe vermogensbeheerders in binnen- en buitenland. Wij willen dat deze beheerders onze code op een uniforme wijze toepassen. Daarnaast willen wij onze deelnemers op een overzichtelijke wijze inzicht geven in de afwegingen die wij ten aanzien van individuele beleggingen hebben gemaakt. Op dit moment vormt het naleven van onze code een onderdeel van de beleggingsrichtlijnen die wij met onze externe vermogensbeheerders overeenkomen. Omdat wij hebben geconstateerd dat die vermogensbeheerders onze code niet allemaal op dezelfde wijze toepassen, hebben wij besloten om niet alleen de code maar ook de gevolgde procedures stevig aan te scherpen. Op dit moment zijn wij in gesprek met enkele gespecialiseerde externe researchinstituten. Het doel is om één van hen de opdracht te geven om voor ons fonds op een gestructureerde wijze alle beleggingen te screenen, waar nodig ons stemrecht op aandelen uit te oefenen en daarover verantwoording af te leggen. Wij verwachten u hierover in het derde kwartaal van 2007 meer te kunnen melden.

Campagne tegen Wapenhandel

Bij het vaststellen van de actuele code maatschappelijk verantwoord beleggen in 2004 heeft het fonds besloten om, aansluitend op de toen heersende opvattingen, niet de gehele wapenindustrie uit te sluiten. Zoals hiervoor reeds vermeld hebben wij bij het aanscherpen van onze code in de eerste helft van 2007 producenten van landmijnen en clustermunitie uit onze portefeuille laten verwijderen.

De Campagne tegen Wapenhandel zal deze week een rapport publiceren (onder meer via de website www.stopwapenhandel.org) getiteld Pensioengeld voor oorlogsgeweld. De onderzoekers hebben zich gericht op de beleggingen in de wapenindustrie van de vijf grootste pensioenfondsen, en van de fondsen die actief informatie openbaar maken over het gevoerde beleggingsbeleid. Omdat wij ons beleid en onze portefeuille als één van de eerste pensioenfondsen openbaar hebben gemaakt worden ook onze beleggingen in dat rapport genoemd.

Wij verwelkomen iedere discussie over onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en dus ook deze publicatie. Twee in het rapport genoemde beleggingen verdienen echter een nadere toelichting. Singapore Technologies is betrokken bij de productie van landmijnen en clustermunitie en is daarom inmiddels uit onze portefeuille verwijderd. Over het Duitse bedrijf Rheinmetall wordt in het rapport gesteld dat het betrokken is bij de productie van clustermunitie. Uit de door de betreffende vermogensbeheerder uitgevoerde research is dat echter niet gebleken. Wij laten op dit moment door een onafhankelijke researchprovider onderzoeken of Rheinmetall inderdaad is betrokken bij de productie van clustermunitie. Mocht blijken dat dat het geval is dan zullen wij de aandelen in dit bedrijf alsnog direct uit onze portefeuille laten verwijderen.

Voor het overige voldoen de in het rapport genoemde beleggingen van ons fonds aan onze actuele code. In de tweede helft van 2007 zullen wij vaststellen of deze code nog volledig aansluit bij de normen en waarden waarover in onze samenleving en onder onze deelnemers overeenstemming bestaat.

Hilversum, 10 juli 2007

Directie Pensioenfonds PNO Media


---