Senternovem


Nieuws

10-07-2007 | Eerste project met diepe aardwarmte in Den Haag

Het eerste Nederlandse geothermie project (diepe aardwarmte) wordt werkelijkheid. In Den Haag Zuid-West krijgen 4.000 nieuwbouwwoningen en enkele bedrijfgebouwen aardwarmte als verwarmingsbron. Daartoe is vorige week het samenwerkingsverband Geothermie CV opgericht door de gemeente Den Haag, de corporaties HaagWonen, Staedion en Vestia, en de energiebedrijven E.ON Benelux en ENECO Energie.

Geothermie wordt in het buitenland vaker toegepast, maar voor Nederland is dit het eerste project. In de afgelopen jaren is uitgebreid onderzoek gedaan waaruit geconcludeerd werd dat in de omgeving Leyweg/Meppelweg het mogelijk is om op een diepte van 2.200 meter warm water uit de aarde te winnen. Dit water heeft een temperatuur van 75°C. Warmtewisselaars dragen de warmte vervolgens over aan het aan te leggen stadsverwarmingsnet. De woningen krijgen alle vloerverwarming in plaats van radiatoren. Daarmee krijgen de woningen een gezonder binnenmilieu, doordat er nauwelijks luchtbewegingen zijn en daardoor ook minder stof in de lucht komt. Bovendien krijgen de woningen meer ruimte omdat er geen radiatoren nodig zijn of leidingen daar naar toe. Iedere woning krijgt een warmtemeter waarmee het verbruik is af te lezen.

In de winter van 2008/2009 zullen de eerste woningen worden aangesloten op dit verwarmingssysteem. Het project kost bijna vijftig miljoen euro, vooral nodig voor het aanleggen van de nodige leidingen en het boren van de twee putten. Afgesproken is dat de bewoners niet meer dan anders zullen betalen voor hun verwarming (NMDA-principe).

Geothermie past uitstekend in het streven van de gemeente Den Haag om binnen enkele decennia CO -neutraal te zijn: er is alleen energie voor pompen nodig. Hierdoor is ten opzicht van HR-ketels een besparing mogelijk van 62% op het gasverbruik, 58% op het energieverbruik en 57% minder uitstoot van CO .