Gemeente Teylingen


Toekomst peuterspeelzalen Teylingen

10 juli 2007

PERSBERICHT 9 juli 2007 - Peuterspeelzalen in Nederland moeten steeds professioneler werken om te kunnen blijven voortbestaan. In Teylingen zijn drie peuterspeelzalen die gemeentelijke subsidie ontvangen, in elke kern één. De Peuterspeelzaal De Woezel in Warmond kampt op dit moment met twee problemen. De gemeente zoekt samen met de twee andere stichtingen peuterspeelzaalwerk in Teylingen naar een structurele oplossing voor de problemen.

Professionalisering

De afgelopen jaren is bij het besturen van een peuterspeelzaal steeds meer professionaliteit nodig. Veel peuterspeelzalen hebben recent dan ook een professionaliseringsslag gemaakt. De drie stichtingen in Teylingen bevinden zich op dit moment op verschillende niveaus van professionaliteit.

Peuterspeelzaal De Woezel

De Stichting Peuterspeelzaal De Woezel in Warmond moet nog een professionaliserings-slag maken om goed te blijven draaien. De Woezel kampt op dit moment met twee problemen. Ten eerste heeft de stichting te maken met een teruglopend aantal peuters en ten tweede heeft de stichting moeite om voldoende bestuursleden te vinden. Door het teruglopende aantal peuters zijn de inkomsten aan ouderbijdragen sterk gedaald. Het tekort in 2007 dreigde daardoor onverantwoord groot te worden. Voor 2007 ondersteunt de gemeente De Woezel daarom met een aanvullende subsidie van EUR 6.000. Dit wordt door zowel De Woezel als de gemeente gezien als een tijdelijke oplossing.

Samenwerking

Samen met de twee andere stichtingen peuterspeelzaalwerk en Expertisecentrum Jeugd, Samenleving en Opvoeding (JSO) werkt de gemeente aan een structurele oplossing. Hierbij wordt gedacht aan verregaande samenwerking tussen de drie stichtingen, waarbij een fusie niet wordt uitgesloten. Afgelopen vrijdag hebben de drie stichtingen een eerste, verkennend gesprek hierover gehad. Afgesproken is dat de stichtingen eerst zelf bekijken of ze verder gaan met een fusieproces. Op 12 september spreken ze weer met elkaar. Duidelijk is dat er voor De Woezel in Warmond op relatief korte termijn een oplossing moet komen om het voortbestaan te garanderen.