Ingezonden persbericht


Nieuwe FileMaker 9 biedt meer dan dertig gebruiksvriendelijke kenmerken

-´live´ verbinding naar SQL-gegevens

- innovatieve FileMaker 9-PHP Site Assistant helpt niet-programmeurs bij het ontwikkelen van PHP-gedreven websites

Utrecht, 10 juli 2007- De nieuwste versie van FileMaker´s databasesoftware is met ingang van vandaag in het Engels beschikbaar (vanaf eind augustus is ook de Nederlandse versie beschikbaar). FileMaker noemt de nieuwe versie, versie 9.0, een belangrijke doorbraak. De gebruiksvriendelijke databasesoftware voor zowel het Windows- en Macintosh-platform heeft met FileMaker 9.0 meer dan dertig gebruiksvriendelijke kenmerken. De FileMaker-productreeks 9.0 bestaat uit FileMaker Pro 9, FileMaker Pro 9 Advanced, FileMaker Server 9 en FileMaker Server 9 Advanced.

Snel aan de slag
FileMaker Pro 9 bevat veel nieuwe kenmerken voor zowel eindgebruikers als ontwikkelaars om het ontwikkelen, automatiseren, delen en rapportages van database te vereenvoudigen. Zo zorgt het nieuwe ´snel aan de slag´-scherm (Quick Start) in FileMaker 9.0 er voor dat nieuwe gebruikers direct productief zijn. De conditionele opmaak (Conditional Formatting) zorgt er voor dat informatie naar voren wordt gehaald die door gebruikers als parameters zijn ingesteld. Door een link te e-mailen naar een andere FileMaker-gebruiker wordt door op de link te klikken direct toegang tot de database van de verzender verkregen.

FileMakers nieuwste versie biedt tevens baanbrekende, gebruiksvriendelijke mogelijkheden om FileMaker-gebruikers en -werkgroepen eenvoudig met de zakenwereld en internetgegevens te verbinden door gebruik van externe SQL-databronnen, MySQL, Oracle SQL en Microsoft SQL Server.

De nieuwe Server 9-producten stellen werkgroepen in staat databases te delen over het netwerk en internet. Deze nieuwe productlijn wordt geleverd met een volledig gemoderniseerde beheerconsole zodat FileMaker Pro-gebruikers eenvoudig FileMaker Server-software kunnen installeren en beheren.

"FileMaker wordt geprezen om haar gebruiksvriendelijke databasesoftware voor werkgroepen", zegt Dominique Goupil, president van FileMaker. "Met FileMaker 9 gaan we weer een stapje verder. We maken het voor ontwikkelaars en gebruikers nog eenvoudiger om gegevens op een productieve en creatieve manier te beheren. Ons doel is om FileMaker Server 9 zo makkelijk te maken dat FileMaker Pro-gebruikers in minder dan 20 minuten de software kunnen installeren en aan de slag kunnen om efficiënt database-oplossingen te delen. Goupil vervolgt: "FileMaker 9 is geknipt voor innovatieve organisaties die zich bewust zijn van de voordelen van geautoriseerde, werkgroepen die zelfvoorzienend zijn."

Externe SQL-databronnen
Zakelijke gebruikers van FileMaker Pro 9-gebruikers kunnen veilig standaard rapporten ontwikkelen, berekeningen en andere velden toevoegen. Door de gebruiksvriendelijke FileMaker-toepassingen, is het zelfs mogelijk bestaande FileMaker-gegevens te gebruiken.

"Door FileMaker Pro 9 oplossingen te verbinden met de open source capaciteiten van MySQL, krijgen ontwikkelaars- en gebruikersgroepen van beide producten veel meer mogelijkheden", zegt Zack Urlocker, executive vice president van MySQL AB.

Doordat FileMaker Server en FileMaker Pro 9 advanced kenmerken van de scripttaal PHP* bezitten, kunnen zowel gebruikers als internetontwikkelaars informatie publiceren op externe websites, informatie verzamelen van webbezoekers en nieuwe oplossingen creëren door een webgebaseerde gebruikersinterface te combineren met een FileMaker Pro backend.

Mac-gebruikers van de nieuwe FileMaker producten kunnen verbinding maken met de SQL-bronnen met behulp van de ´Actual ODBC Pack´ versie 2.7, verkrijgbaar bij Actual Technologies LLC ( http://www.actualtechnologies.com).

Nieuwe data-integratie en eenvoudiger database-ontwerp FileMaker Pro 9 ( http://www.filemaker.nl/pr/fm9/) biedt gebruikers een keur aan mogelijkheden om databases met elkaar in verbinding te brengen. Voor ontwikkelaars zijn er geavanceerde maar gebruiksvriendelijke ontwikkel- en maatwerkmogelijkheden. Nieuwe eigenschappen zijn:


- Verbinding met een wereld aan gegevens: er kunnen eenvoudig ´links´ worden gemaakt en door de live integratie van MS SQL server, Oracle en MySQL gegevens lijkt het alsof het FileMaker-gebaseerde gegevens zijn.


- Gebruiksvriendelijke doorbraken:

- FileMaker ´Quick Start Screen`: onthoudt favorieten en geeft toegang tot nieuwe video´s in het FileMaker Learning Center.
- ´Send Link Database Sharing`: met één muisklik wordt een e-mail met een hyperlink verzonden en vervolgens kan een database worden gedeeld met andere FileMaker Pro-gebruikers.
- ´Append to PDF`: stelt gebruikers in staat om verschillende rapportagebestanden te verenigen in één enkel PDF-bestand.

Productiever database-ontwerp: inclusief scriptgroepering en bewerk-opties, conditionele opmaak, automatisch aanpassen van opmaak, verbeterde lay-outobjecten, verbeterde tabcontrole en een verbeterde Web Viewer.

FileMaker Pro 9 maakt geavanceerd database-ontwerp eenvoudig Onderstaande nieuwe kenmerken van FileMaker Pro 9 Advanced ( http://www.filemaker.nl/pr/fm9/) zorgen voor snellere en eenvoudigere manieren om geavanceerde en op maat gemaakte databaseoplossingen te ontwikkelen:

Een verbeterd databaseontwerprapport en verbeterde bestandonderhoudopties maken de vormgeving en onderhoud van databases nog makkelijker. Verbeterde ´Script Debugger´en ´Data Viewer´ zorgen voor het identificeren en corrigeren van scriptfouten eerder in het ontwerpproces. ´PHP Site Assistant Link´, middels een muisklik wordt de PHP Site Assistent geactiveerd welke onderdeel uitmaakt van FileMaker Server 9.

FileMaker Server 9: belangrijkste verbetering in haar productleven FileMaker Server 9 en FileMaker Server 9 Advanced worden gekenmerkt door: integratie met het internet middels PHP; door een enkele muisklik, een installatietijd van slechts twintig minuten of minder, en het meest belangrijke herontwerp van de server interface ooit.

FileMaker Server 9 stelt gebruikers in enkele minuten in staat een volledig werkende website te genereren met gegevens uit FileMaker, zonder het schrijven van een code. Andere nieuwe kenmerken zijn ´PHP Custom Web Publishing´ voor het creëren van dynamisch gedreven websites, gedeelde toegang tot ´live´ gegevens van externe SQL-bronnen en een webgebaseerde serverconsole.

Prijs en beschikbaarheid
Alle FileMaker Pro 9-producten zijn per direct verkrijgbaar in het Engels. De Nederlandse versies worden eind augustus verwacht. Nieuwe gebruikers kunnen FileMaker Pro 9 aanschaffen voor ¤349 en FileMaker Pro 9 Advanced voor ¤499. Upgraden van FileMaker Pro 7, 8 en 8.5 naar FileMaker Pro 9 kost ¤209. Upgraden van FileMaker Developer 7, FileMaker Pro 8 Advanced en 8.5 Advanced, en FileMaker Pro 7, 8, 8.5 en 9 naar FileMaker Pro 9 Advanced kost ¤299.

FileMaker Server 9 kost ¤999 en FileMaker Server 9 Advanced ¤2.499. Upgraden van FileMaker Server 7 en 8 naar FileMaker Server 9 kost ¤599. Upgraden van FileMaker Server 7 Advanced en 8 Advanced naar FileMaker Server 9 Advanced bedraagt ¤1.499. FileMaker hanteert andere prijzen bij het afnemen van meer licenties en voor opleidingsinstituten en non-profitorganisaties.

FileMaker
FileMaker is de toonaangevende leverancier van databasesoftware. Wereldwijd gebruiken miljoenen individuen en werkgroepen FileMaker Pro om productiever en efficiënter te werken. Bedrijven, overheden, scholen en universiteiten gebruiken FileMaker voor het beheren van relaties, projecten, beeldmateriaal en andere informatie. De veelbekroonde FileMaker-software biedt een legendarisch gebruiksgemak. Naast de FileMaker-productreeks biedt FileMaker ook kant-en-klare oplossingen om informatie van desktop tot het internet te delen. FileMaker is de databasesoftwaredivisie van Apple Computer. Meer informatie biedt www.filemaker.nl .

Meer informatie:
FileMaker Nederland PublieksWerk B.V. Ive Defaix Mirja van Baggem ive@smp.nl filemaker@publiekswerk.nl t: (030) 241 33 23 t: (020) 486 21 39


* PHP is een scripttaal, die bedoeld is om op webservers dynamische webpagina's te creëren.