Politie Midden- en West Brabant

Persbericht inbraakpreventieactie district Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM, 10 juli 2007

Geef inbrekers geen kans tijdens de zomervakantie!

De politie ziet jaarlijks tijdens de zomervakantieperiode een lichte stijging in het aantal woninginbraken. Veel mensen zijn op vakantie en hebben met mooi weer ramen en deuren open. Inbrekers hebben zo meer gelegenheid om in te breken. De politie heeft ook dit jaar weer een aantal maatregelen getroffen om het aantal woninginbraken zo laag mogelijk te houden. Een aantal studenten aan de politieacademie hield dinsdag 10 juli een actie in Hoogerheide om inwoners te wijzen op inbraakgevoelige punten.

Voetjes

Een aantal studenten van de politieacademie hebben het begin van de zomervakantie ingeluid met een preventieactie. Op dinsdag 10 juli bekeken ze 800 woningen in Hoogerheide op inbraakgevoelige punten. De dienders legden op onveilige en inbraakgevoelige plaatsen papieren voetsporen met daarop de tekst Dit had het schoenspoor van een inbreker kunnen zijn. Hiermee attendeert de politie bewoners op onveilige plekken rondom hun woning, zoals openstaande ramen en bovenlichten. Maar ook op opklimbare voorwerpen zoals ladders en klikos wordt gelet.

Wat opviel bij de actie, was dat er veel poorten van achtertuinen open stonden. Achter deze onafgesloten poorten stonden op binnenplaatsen en in tuinen vaak fietsen en andere waardevolle spullen. Bij enkele huishoudens stond de achterdeur open en was er niemand aanwezig in de woning. Waardevolle spullen en apparatuur zoals laptops lagen voor het oprapen.
In totaal zijn ongeveer 50 paar voetjes achtergelaten.

Hotspots

Uit de cijfers van 2006 en 2007 blijkt dat een aantal gebieden in het district Bergen op Zoom extra gevoelig is voor inbrekers. In deze gebieden worden meer inbraken gepleegd dan elders. Dit noemen we hotspots. De politie zal in deze gebieden de komende maanden extra surveilleren.

Vakantiekaart

De politie biedt u een vakantiekaartenservice. Dat wil zeggen dat u aan de politie aangeeft wanneer u op vakantie bent en wie uw sleutelhouder is. De politie weet dan met wie contact moet worden opgenomen in geval van brand, inbraak of andere calamiteiten. U kunt de vakantiekaart invullen via internet (www.politiemwb.nl), u kunt ook uw vakantiedata doorgeven via telefoonnummer 0900-8844 of via een papieren formulier dat af te halen is op het politiebureau. Het invullen van de vakantiekaart wil niet zeggen dat uw woning permanent bewaakt is. Uw woning wordt in het reguliere surveillancepatroon opgenomen. Uiteraard blijft u zelf verantwoordelijk voor het op de juiste manier achterlaten van de woning en het aanwijzen van een sleutelhouder. Op www.politiemwb.nl vindt u onder de knop preventie nuttige tips. Ook vindt u daar de vakantietest, een korte checklist om te zien of u goed voorbereid op vakantie gaat.

In 2006 maakten bijna 7000 inwoners van de regio Midden en West Brabant gebruik van de vakantiekaart.

Enkele voorbeelden van maatregelen die u kunt nemen voor u op vakantie gaat:

* Sluit ramen en deuren goed af. Ook als u maar even weggaat.
* Doe aan waardeberging. Laat met name tijdens de feestdagen goederen niet voor het grijpen liqgen. Denk bijvoorbeeld aan sieraden, cheque's, paspoorten, e.d.

* Indien u veel kostbare kleine goederen heeft is het aanschaffen van een kluis aan overweging waard.

* Etaleer uw goederen niet te veel. Indien uw kostbare goederen vanaf de straat te zien zijn is de kans dat een inbreker langskomt groter.

* Zorg voor orde om het huis. Laat gereedschap, ladders, e.d. niet onbeheerd in de tuin liggen.

* Snoei groen rond woning zodat een inbreker gezien kan worden.
* Plaats verlichting aan de buitenzijde met een schemerschakelaar of bewegingsdetectie.

* Maak afspraken met buren over oplettendheid en geef door wanneer u weg bent !
BEL DIRECT BIJ ONRAAD OF VERDACHTE SITUATIES DE POLITIE

Vragen?

Voor vragen over inbraakpreventie kunt u terecht bij de gemeente of uw wijkagent. Voor tips kunt u terecht op www.politiemwb.nl Zij kunnen u vertellen wat u kan doen om de kans op inbraak te verlagen.

Auteur: Inge Rijgersberg