Gemeente Den Haag

De harde maatregelen die in april van dit jaar werden aangekondigd om de achterstanden bij de afdeling Voorzieningen Gehandicapten terug te dringen, lijken het gewenste resultaat te hebben. Het zogenoemde achterstandsteam heeft het aantal openstaande aanvragen in vier maanden tijd teruggedrongen van 2701 naar 59. Verantwoordelijk wethouder Bert van Alphen noemt de resultaten "bemoedigend, maar nog niet goed genoeg".

Doel van de ingrepen bij de afdeling Voorzieningen Gehandicapten van de gemeentelijke dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid is enerzijds het terugdringen van de ontstane achterstanden en anderzijds te voorkomen dat er nieuwe achterstanden ontstaan. Een speciaal daarvoor in het leven geroepen Task Force kreeg als opdracht mee dat alle aanvragen voor een gehandicaptenvoorziening binnen de geldende termijn van acht weken worden behandeld. Dat is in de afgelopen maanden in alle gevallen gelukt, behalve bij aanvragen waarvoor aanvullend een medisch advies noodzakelijk is. De externe organisatie die deze adviezen moet verstrekken, is op wanprestatie aangesproken en heeft toegezegd om op korte termijn te voldoen aan de contractuele afspraken.

Ook de leverancier van hulpmiddelen slaagt er nog niet in alle gevallen in om deze binnen de geldende termijn beschikbaar te stellen. Hoewel een deel van de voorzieningen een langere levertijd kent, bijvoorbeeld omdat deze speciaal gemaakt of aangepast moeten worden, horen standaardvoorzieningen volgens contract binnen tien dagen geleverd te worden. De gemeentelijke accountantsdienst die het hele proces begeleidt verwacht dat de gemiddelde levertijd van standaardvoorzieningen nog deze zomer onder de wettelijke norm uitkomt.

Om nieuwe achterstanden te voorkomen is onder begeleiding van een extern bureau een nieuwe werkmethode voor de afdeling Voorzieningen Gehandicapten uitgewerkt. Dit proces wordt momenteel uitvoerig getest. Het is de bedoeling dat deze nieuwe werkwijze op 1 oktober definitief wordt ingevoerd.