VVD


10-7-2007

Europarlement wil Europese waakhond tegen administratieve lasten

In navolging op eerdere initiatieven van VVD-europarlementarir Jan Mulder bij de behandeling van de EU-begroting voor 2007, heeft het Europees Parlement vandaag ook een rapport van zijn hand aangenomen om de Europese regeldruk te verminderen.

Jan Mulder: "Tot nu toe hebben Europese plannen voor betere wetgeving te weinig opgeleverd. De invoering van deze externe waakhond, vergelijkbaar met ACTAL in Nederland, moet een cultuuromslag binnen de Europese Commissie bewerkstelligen. Alleen zo kunnen de administratieve lasten voor burgers en bedrijven blijvend worden verlicht"

Het rapport geeft specifieke aanbevelingen over de opzet van een dergelijke waakhond en welk mandaat het nodig heeft. Vooruitlopend op zijn rapport werd al eerder een voorstel van Jan Mulder aangenomen op de EU-begroting voor 2007. Voor de komende jaren is daarom de financiering al rond.

"Het geld was er al en nu ligt er ook een helder omschreven opdracht vanuit het Europarlement. De Europese Commissie hoeft deze externe waakhond alleen nog maar te installeren. Dat zou naar mijn idee direct na de zomer al kunnen gebeuren. Gezien de laatste signalen van de Europese Commissie heb ik daar goede hoop op.", aldus Jan Mulder.

In het rapport wordt ook bepaald dat de Commissie bij nieuwe wetgeving aan moet geven wat de implementatie- en controlekosten zullen zijn. Daarnaast moeten lidstaten bij het omzetten van richtlijnen of het implementeren van verordeningen in nationale wetgeving aangeven wat de nationale koppen (gold-plating) zijn.

Jan Mulder: "Vaak zie je dat nationale ministeries Europese wetgeving gebruiken om eigen wensen toe te voegen aan de Europese vereisten. Als daarover vervolgens klachten komen, wordt met de beschuldigende vinger naar Brussel gewezen. Om dat te voorkomen wil het Europarlement dat landen precies aangeven wat uit Brussel komt en wat er nationaal aan is toegevoegd."

Verder steunt het Mulder-rapport het "Actieplan van de Europese Commissie ter bestrijding van de administratieve lasten in de EU" en het voorstel om de administratieve lasten met 25% terug te dringen, maar ziet dit wel als een eerste stap. Om de vinger aan de pols te houden vraagt Jan Mulder om een jaarlijks "Scoreboard" die moet laten zien hoe het Actieplan vordert.

De tekst van het rapport is te vinden onder deze link:

http://www.europarl.ep.ec/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+REPORT
+A6-2007-0275+0+DOC+PDF+V0//NL&language=NL