Gemeente Zijpe


2007-07-08 Tsunami-monument opengesteld voor publiek P1050125.2.JPG

Op zondag 8 juli 2007 heeft burgemeester Paul de Winter het Tsunami-monument opengesteld voor het publiek. Een ieder die dit wil kan het monument, gelegen aan de Korte Belkmerweg 34a nabij t Zand, bezoeken.

Nadat een ieder was welkom geheten door Karin Beenhakker als voorzitter van de stichting Tsunami-monument, gaf Riet Daelmans als nabestaande, een korte schets wat het betekent om je zoon en schoondochter kwijt te raken door dit natuurgeweld. Ellen Latenstein, psychologe en tevens lid van het stichtingsbestuur gaf een beeld wat er allemaal is gebeurd om uiteindelijk dit monument te realiseren. Tussen de sprekers door waren er muzikale intermezzo's van Jeroen en Jonathan Bosman.

De dag daarvoor is het monument, in beslotenheid met de nabestaanden, onthuld. Het ligt in de bedoeling dat ieder jaar de Tsunami-slachtoffers worden herdacht. De datum 07-07-2007 is een symbolische datum. Het getal 7 staat voor eenheid en heelheid.

Initiatiefneemster voor dit monument Karin Beenhakker, haar man Luc Pijman en hun vier kinderen hebben de Tsunami-ramp, die op 26 december 2004 in Sri Lanka plaatsvond, als door een wonder overleefd. Deze Tsunami kostte honderdduizenden mensen, waaronder 36 Nederlanders, het leven.

Karin Beenhakker

ceremonie meester Lia
Langedijk
Luc Pijman

Riet
Daelmans
Ellen Latenstein

Jonathan
Bosmans
Jeroen Bosmans

Karin Beenhakker liep er al een tijdje mee rond. Een gedenkplek voor de 36 Nederlandse slachtoffers van de Tsunami-ramp. De familie Beenhakker/Pijman heeft er, samen met velen, twee en een half jaar aan gewerkt om dit monument te realiseren. Het terrein waar het monument ligt was hun eigendom en hebben zij geschonken aan de in december 2006 opgerichte stichting Tsunami-monument. Het moet een plek van bezinning en herdenking zijn die voor velen iets kan bieden. De plek ligt midden in het weidse land van de polder nabij de oudste molen. Het is ook mooi dat het monument in de Zijpe ligt. De polder die een enorme relatie heeft tussen mens en water. De nabijheid van de zee.

emotioneel dankwoord van
Karin burgemeester P. de Winter

De basis van het monument is een kunstwerk dat de vorm heeft van een grote golf. Dit kunstwerk is gemaakt door beeldend kunstenares Saskia Koning. Het is gemaakt van Belgisch hardsteen en is een 3 meter lang ongeveer 80 cm hoog en 90 cm breed.

Zeer toepasselijk is de tekst die op het kunstwerk staat:

"Een golf die komt en gaat en alles anders achter laat".

Het kunstwerk vormt het hart van het monument gelegen in een cirkel van schelpenzand. Daar omheen gegroepeerd liggen 36, door water gepolijste, natuurstenen die de namen dragen van de Nederlandse slachtoffers. Het geheel ademt een sfeer van verbondenheid. Verbondenheid met de slachtoffers, nabestaanden en overlevenden van de ramp. Maar ook de verbondenheid met het landschap, de natuur en de zee.