ID&T


Black artist special:

Outblast

Door: Jacqueline Sinke

Een jaar of vijf geleden hadden houseliefhebbers je waarschijnlijk met een scheef gezicht aangekeken als je de woorden DJ en concert in dezelfde zin had uitgesproken. Een concert, dat was iets voor popsterren, rockartiesten en boybands. Het was Tiësto die korte metten maakte met dat beeld en als eerste DJ ter wereld met zijn In Concert liet zien en horen dat ook DJs zeer goed in staat zijn een nacht vol entertainment te brengen. Na het overweldigende succes van dit concept volgden vele andere DJs met hun eigen versies van zulke concertavonden. Vreemd genoeg bleef de hardcorescène hierin achter. Vreemd, omdat hardcore haar bakermat in Nederland heeft liggen en al vanaf de prille jaren 90 immens populair is. Het duurde tot 2005 voor ook de liefhebbers van snelle beats en duistere basslines een In Concert voor hun kiezen kregen. Maar daarvoor werd dan wel een meer dan geschikte gastheer gevonden in DJ Outblast.

Toen Marc Out (wat ook direct zijn artiestennaam verklaart) eind jaren 90 puur voor de hobby begon met het maken van muziek op zijn computer ontmoette hij King Matthew. Samen met rechterhand Bass-D verzorgde deze in die tijd de mastering van tracks van beginnende DJs. Ze zagen wel brood in Marcs producties en adviseerden hem om bij Masters of Hardcore aan te kloppen. Hoewel de hardcorescène na zeven vette jaren in een enorme dip geraakt was, liet deze organisatie zich niet uit het veld slaan. Ook DJ Outblast was niet van plan op zeven magere jaren te gaan zitten wachten. Zowel in zijn optredens als in zijn producties koos hij voor hardcore in de breedste zin van het woord. Geen hokjes, gewoon doen wat je leuk vindt. Van meeslepende melodieën tot knoertharde bassen, zolang de muziek maar het gevoel heeft van en nu gaan we los. Tracks als Eargazm, Party Freakz en Seiko Groupie werden door zowel publiek als DJs zeer goed ontvangen en in 2003 ontving Marc de Masters of Hardcore Award voor beste Nederlandse hardcore DJ. Honderden optredens volgden en ook grote feesten als Masters of Hardcore, Defqon.1, Thunderdome en Qlimax ontbraken daarbij niet. Hoe een kleine hobbyist een artiest van wereldformaat werd Een kwestie van geluk? De juiste tijd en de juiste plaats? Een zeer gevarieerde muziekstijl? Keihard werken? Volgens Out een combinatie van dat alles. En een onvoorwaardelijke liefde voor hardcore, dat boven alles. DJ Outblast werd een van de vaandeldragers van de nieuwe hardcoregeneratie. Zijn ongekende populariteit maakte hem de uitverkorene om te laten zien dat ook hardcore serieus genomen kon worden. En dat deed hij in de vorm van Outblast in Concert.

Naast dit concert in het Eindhovense Beursgebouw leverde 2005 meer successen op voor DJ Outblast. De in 2004 gereleaste track Unleash The Beast die hij in samenwerking met DJ Korsakoff maakte (waardoor ook de beeldschone Lindsey van der Eng in een klap niet meer van de wereldkaart der Hardcore DJs was weg te denken), werd de meest aangevraagde clip ooit op tv-zender The Box. Ook de videoclip van het anthem van zijn concert, Life Sentence For Mankind, deed het goed: de lezers van Release Magazine riepen deze uit tot beste dance clip van 2005, waarmee inzendingen van artiesten als Deep Dish en Armin van Buuren zonder pardon van de tafel werden geveegd. En een ander hoogtepunt in de carrière van Marc diende zich aan: in juli mocht hij Sensation Black in Amsterdam afsluiten. Hij maakte korte metten met de zonnestralen die volop door het dak van de Arena naar binnen schenen en zorgde met een onvergetelijke mix van oude en nieuwe Hardcore dat het binnen bleef zoals het hoorde: zwart en duister. Zelfs tijdens de allerlaatste noten van het afsluitende nummer Drop It van 3 Steps Ahead was de dansvloer nog altijd goed gevuld.

Anno 2007 schiet de lift van DJ Outblast nog steeds omhoog. Hij heeft zijn tweede Outblast in Concert er alweer op zitten en draait ieder weekend grote en kleine zalen in binnen- en buitenland volledig plat. Marc heeft een enorme schare fans verzameld en mag met recht een van Neerlands meest populaire hardcore DJs worden genoemd. Het kon dan ook niet anders of ID&T besloot dat Outblast erbij moest zijn nu Sensation Black dit jaar haar nieuwe koers vaart. Donker, duister en zwart: maak jezelf maar klaar voor een nacht vol stampgevaar!

Geplaatst op: 10-07-2007