Gemeente Lansingerland


Imker Johan biedt hulp bij zwermen bijen
imker johan

Onlangs is imker Johan Beckers geïnterviewd door de Heraut over zijn werk in Lansingerland.

De gemeente Lansingerland benadert Johan ook af en toe als er ergens een zwerm bijen opduikt. Veel mensen weten soms het verschil niet goed tussen bijen, hommels of wespen. Johan legt dat uit in dit interview. Hierbij een weergave van het artikel.

Met name in juni, juli en augustus staat de telefoon bij Johan en Mariet Beckers niet stil. Inwoners uit heel Lansingerland maar ook daarbuiten weten het imkersechtpaar te vinden als er overlast dreigt van gevleugelde vriendjes. Maar negen van de tien keer hoef ik niet op pad, want dan gaat het om hommels en wespen. De imker komt pas in actie als er een zwerm bijen wordt gesignaleerd.

Zo gauw het mooie weer zich aankondigt gaan de mensen naar buiten om te genieten van de zon. Maar zoete etenswaren die buiten worden verorberd trekken allerlei dieren die een graantje willen meepikken van al die lekkernijen. Bovendien staan de bloemen vol in bloei en ook daar zijn met name bijen, hommels en wespen trouwen bezoekers van om nectar te verzamelen en het stuifmeel te verspreiden. Wordt de overlast voor zongenieters te groot, dan verzint men allerlei maatregelen om elkaar minder in de weg te zitten.

Maar ook de gemeente wordt regelmatig geraadpleegd als het gaat om overlast van die kleine vliegers. Men komt echter uitsluitend in actie als zich een zwerm bijen aandient. Vorig jaar heb ik op verzoek van de drie kernen van Lansingerland heel wat zwermen geschept. Dit jaar ben ik ook al in touw geweest; vroeger dan andere jaren, maar dat komt door het mooie weer.

Verschil

Graag legt imker Johan het verschil uit tussen een bij, een hommel en een wesp.

Bijen komen meestal in een zwerm een wolk - aanvliegen en gaan vervolgens in een boom, aan een hek of een muur hangen, waarna ze een grote bal vormen. Ze zitten zelden of nooit in de grond (met uitzondering van de solidaire bij). Ziet men zon verschijnsel dat is het zaak de imker te bellen die langs komt om het hele volk te scheppen en te verwijderen.

Hommels zitten in de grond, tussen spouwmuren of in de nestkasten en vliegen af en aan. Ronde wollig behaarde beestjes in verschillende kleuren van afmetingen. De achterkant van de hommel kan variëren van wit, bruin, zwart en geel met diverse kleuren op het lichaam. Het is een diertje waar men meestal geen last van heeft. Ze zijn zelden agressief en verdwijnen eind augustus.

Wespen komen voor in de grond, meestal hoog in een spouwmuur, in hagen of in nesten die meestal van oud hout zijn gemaakt. Bij beroering van de omgeving komen ze massaal naar buiten met agressief gedrag. Ze vallen doorgaans meteen aan. De wespen beginnen meestal in augustus vervelend te worden, omdat het broed minder wordt en de jonge koninginnen geboren worden. Ze gaan op zoek naar zoetigheid waar ze van leven. Vaak helpt het al om ergens, een eindje verwijderd van de plaats, waar men zelf zit, een bakje zoetigheid neer te zetten. Daar vermaken de wespen zich mee, waardoor men zelf rustiger kan genieten van de bon en het buitenleven.

Johan tenslotte: Toch moeten we er altijd rekening mee blijven houden, want die dieren horen bij de zomer.

Ontdekt men een zwerm bijen, dan kan men altijd een beroep doen op de imker: tel. 010-5213607/06-51141129.

Imkerij de Moerbij is zaterdag 14 juli om 17.15 uur te zien op RNN 7.

Te downloaden:

* RNN7 1.doc (178 KB)