VVD


10-7-2007

VNG en Justitie creren reservoir aan illegalen

De staatssecretaris van Justitie heeft haar efficinte asielbeleid volgens VVD-Tweede-Kamerlid Halbe Zijlstra laten bepalen door de VNG met als resultaat dat Nederland een reservoir met illegalen creert.

In een gesprek tussen Justitie en de VNG is afgesproken dat gemeenten hun medewerking zullen verlenen aan de terugkeer van illegalen die niet onder de pardonregeling naar het land van herkomst. Tot grote verbazing van de VVD worden burgemeesters niet verplicht om aan te geven wie illegaal is en wie niet. Dit terwijl in een debat in de Tweede Kamer nog duidelijk door de staatssecretaris werd gesteld dat: ?Wanneer burgemeesters lijsten aanleveren van de mensen van wie zij bewezen achten dat zij in 2006 in hun gemeenten hebben verbleven, zullen zij ook doorgeven ? dat zal in dat nauwe contact ook moeten gebeuren ? welke mensen zich gemeld hebben voor wie zij geen verklaring hebben kunnen afleveren. Voor die mensen geldt dat wij het vertrek, dus de uitzettingshandeling, snel ter hand nemen.? Volgens VVD-woordvoerder Zijlstra is de staatssecretaris het spoort bijster en dient zij het asielbeleid weer in eigen hand te nemen en niet over te laten aan de gemeenten die de taak hebben het asielbeleid uit te voeren in plaats van te bepalen. ?Staatssecretaris voor toelatingszaken past op dit moment beter bij haar functie dan die van staatssecretaris voor Vreemdelingenzaken.?
De VVD heeft naar aanleiding van het gesprek tussen de staatssecretaris en de VNG schriftelijke vragen gesteld aan de staatssecretaris. Deze vindt u hier

Dinsdag 10 juli 2007

Voor nadere informatie: h.zijlstra@tweedekamer.nl