College van Beroep voor het bedrijfsleven

rechtspraak

Boeteoplegging wegens overtreding van openbare biedingsregels houdt in hoger beroep stand

De doelvennootschap (appellante) heeft haar standpuntbepaling naar aanleiding van een partieel vijandig bod verzonden aan Euronext. Euronext heeft deze standpuntbepaling in de ochtend van 2 juli 2003 op haar website geplaatst.

Het College oordeelt dat appellante daarmee de biedingsregels heeft overtreden. De mededeling op de website van Euronext is een omstandigheid die een openbare mededeling noodzakelijk maak. Aan de in dat geval geldende publicatieregels, namelijk mededeling in een landelijk verspreid dagblad of zo nodig in een persbericht is echter niet voldaan (overtreding van artikel 9b jo artikel 9a Besluit toezicht effectenverkeer 1995 ). Voorts heeft appellante de mededeling niet voor de plaatsing op de website van Euronext aan AFM als de toezichthoudende autoriteit gezonden (overtreding van artikel 9v Bte 1995).

De bevoegdheid van AFM om een boete op te leggen is niet achteraf komen te vervallen door het feit dat AFM in een later stadium tot publicatie van die boete is overgegaan.

Het College concludeert dat AFM bevoegd was om appellante ter zake van de twee overtredingen van het Bte 1995 boetes op te leggen. De matiging hiervan door de rechtbank is door partijen niet bestreden. Voor een verdere matiging ziet het College geen plaats. De uitspraak van de rechtbank wordt bevestigd.

LJ Nummer:

BA8753

Bron: College van Beroep voor het bedrijfsleven
Datum actualiteit: 10 juli 2007