Hoogheemraadschap van Rijnland


Rijnland verhuist zandhagedis

Deze week start het hoogheemraadschap van Rijnland met de voorbereidingen voor het versterken van de Noordwijkse kust. Onderdeel daarvan is het tijdelijk verhuizen van de beschermde zandhagedis (Lacerta agilis).

Secuur werk

Het verhuizen van de zandhagedis is een secuur werk. Allereerst worden op de plekken waar de hagedissen veel voorkomen, bijvoorbeeld bij de overgang van zand naar begroeiing, geulen gegraven waarin lage hekjes worden geplaatst. Langs het hek worden emmers ingegraven om de reptielen te vangen. Deze emmers worden drie keer per dag gecontroleerd. Een andere vangmethode die meer geduld vergt, is het vangen met de hand of met een hengeltje. Voorzichtig wordt een lusje, dat aan het hengeltje is bevestigd, om de kop van de hagedis geschoven.

De gevangen hagedissen worden uitgezet in een gebied ten oosten van hun huidige leefgebied. Om te voorkomen dat de diertjes teruglopen, wordt hun oorspronkelijke leefgebied met winddichte doeken afgezet. Als de werkzaamheden zijn afgerond - in maart 2008 - wordt de afzetting verwijderd en trekken de hagedissen zelf weer terug naar hun oorspronkelijke verblijfplaats.

Voorbereidende werkzaamheden in augustus

Naast de zandhagedis komt er nog een beschermde soort voor in de Noordwijkse duinen: de blauwe zeedistel. De zaden van deze distels zijn opgeslagen in de bovenste laag van de huidige duinen. Daarom wordt de bovenste duinlaag van het duin voor de boulevard afgehaald en bewaard. Vanaf 6 augustus worden hekken van één meter hoog geplaatst, zodat het zand niet verstuift en u veilig het strand op en af kunt. Vanaf 20 augustus gaat een graafmachine aan de slag om de duinlaag te verwijderen. Als de kustwerkzaamheden zijn afgerond wordt de laag met zaden teruggeplaatst op de nieuwe duinen.

Over Kustversterking Noordwijk

De zeewering in Noordwijk aan Zee is één van de zwakke schakels in de Nederlandse kust. Eind 2004 hebben de Provincie Zuid-Holland, het hoogheemraadschap van Rijnland, het Rijk en de gemeente Noordwijk het project `Zwakke schakel Noordwijk' opgestart om de kust bij Noordwijk te versterken. Rijnland is verantwoordelijk voor de uitvoering van het project. Niet alleen het verbeteren van de kustveiligheid speelt een rol, ook worden kansen geboden om de ruimtelijke kwaliteit te vergroten.