CDA

roonhoven_.jpg&tabid=157&mid=1006] 10 juli 2007 - Nieuws - Van Vroonhoven: Aparte regeling auteursrechten voor amateur-gezelschappen

Afgelopen week sprak de Kamer op initiatief van de CDA-fractie met Minister Hirsch Balin van Justitie over de incassoactiviteiten van de Stichting Multicopy richting amateur-gezelschappen, zoals koren en orkesten.

Stichting Musicopy int de auteursrechten op bladmuziek voor tekstschrijvers, componisten en muziekuitgeverijen, zij zijn een landelijke actie gestart om amateurgezelschappen in gelijke mate te laten betalen als proffessionals. Met als gevolg dat muziekverenigingen die geen 'verplicht' abonnement op musicopy hebben afgesloten, een hoge boete en zelfs inval tijdens bijvoorbeeld de repetities riskeren. CDA-Kamerlid Nicolien van Vroonhoven benadrukte dat ook amateurorkesten zich aan de wet dienen te houden 'maar dit betekent niet dat Musicopy een vrijbrief heeft om buitenproportioneel op te treden, terwijl ze niet eens het recht hebben om onaangekondigd binnen te treden of schadevergoedingen te eisen in naam van schrijfers en componisten'.

Van Vroonhoven benadrukte dat de politiek nu aan de rem moet trekken 'dit is wat het CDA betreft niet de manier waarop we met onze amateurgezelschappen om zouden moeten gaan en bovendien verliest Musocopy al z'n krediet in het veld'. Ze vroeg de Minister dan ook om Musicopy te doen stoppen met buitenproportionele acties. Tot slot pleitte ze voor een aparte regeling of uitzondering op de auteursrechten voor amateurgezelschappen, omdat wat het CDA betreft zij niet door financiele belemmeringen mogen worden bedreigd in hun bestaansrecht.