CDA

k_.jpg&tabid=157&mid=1006] 10 juli 2007 - Nieuws - Sterk: Blaastest bij jongeren onder de zestien jaar

Vorige week sprak de Tweede Kamer met de Ministers van Jeugd en Gezin, Binnenlandse Zaken en Wonen, Wijken en Integratie over de aanpak van overlastgevende hangjongeren.

CDA-Kamerlid Mirjam Sterk presenteerde tijdens het overleg een Actieplan Hangjongeren: van Pietje Bell tot raddraaier waarin zij een aantal maatregelen aankondigde om de overlast die deze kleine groep jongeren veroorzaakt aan te kunnen pakken. âUit de verschillende cijfers blijkt dat slechts een klein gedeelte van de jongeren een maatschappelijke probleem veroorzaakt dat zich niet op één manier laat aanpakken, hiervoor is de problematiek en achtergrond van de jongeren te diversâ, aldus Sterk. Zij gaf aan dat er over drie groepen gesproken kan worden, hinderlijke jeugdgroepen, overlastgevende jeugdgroepen en criminele jeugdgroepen.

Blaastest
âIn de aanpak van deze jongeren is het voor het CDA van belang om balans aan te brengen in de korte termijn maatregelen en lange termijn maatregelen, de korte termijnmaatregelen dienen de leefbaarheid op straat en de overlast terug te dringen door de juiste bevoegdheden toe te kennen aan gemeenten, buurtwerkers en politieâ zo pleitte het Kamerlid. Maatregelen die ze voorstelde waren onder meer de mogelijkheden voor gemeenten en politie om een blaastest af te nemen bij jongeren onder de zestien om zo bezit van alcohol te kunnen beboeten en bijvoorbeeld het laten uitvoeren van taakstraffen in de eigen woonomgeving om zo in te spelen op het schaamtegevoel dat zowel jongeren als ouders zullen hebben.

Tot slot pleitte Sterk ook voor een meer lange termijnmaatregel, het onderzoeken van de mogelijkheden om een voorwaardelijke Onder Toezicht Stelling (OTS) mogelijk te maken om zo de medewerking aan verplichte opvoedondersteuning door ouders te vergroten.