Oranje Fonds besteedt ruim 2,2 miljoen euro aan Utrechtse samenleving

09/07/2007 15:09



Oranje Fonds




Het Oranje Fonds stelde het afgelopen jaar ruim 2,2 miljoen euro ter beschikking aan 111 projecten in de provincie Utrecht. Een opmerkelijk verschil in vergelijking tot vorig jaar toen er ruim 1,3 miljoen euro beschikbaar is gesteld aan 88 projecten. Meer Utrechtse projecten wisten het Oranje Fonds te vinden. Zij leveren een bijdrage aan een betrokken samenleving.

De gemiddelde bijdrage aan Utrechtse projecten op sociaal gebied en het aantal zijn fors gestegen en daarmee ook de uiteindelijke totale bijdrage.
Naast bijdragen voor renovatie en inrichting van buurtcentra, dorpshuizen en peuterspeelzalen, ondersteunde het Oranje Fonds ook andere bijzondere projec-ten in Utrecht. Zo ontving Stichting Cumulus 50.000 euro voor Sporttuin Abstede waar jongeren naar hartenlust aan diverse sport- en spelactiviteiten kunnen deelnemen. Daarnaast ging er 25.000 euro naar Stichting Sodaproducties voor de Voorlees Express, een project waarbij jongeren voorlezen bij allochtone ge-zinnen thuis. In Wijk bij Duurstede kon voor 2.500 euro het Festival Kleurrijk Wijk weer gehouden worden. Projecten waardoor mensen elkaar ontmoeten en een plek vinden in de samenleving.
In 2007 investeert het Oranje Fonds extra in maatjesprojecten. Dit is een verza-melnaam voor alle projecten waarbij een vrijwilliger 1-op-1 gekoppeld wordt aan een deelnemer en gedurende enige tijd als coach, mentor of maatje optreedt. Onder de noemer 'De Beste Maatjes' zet het Oranje Fonds groots in op het sti-muleren en versterken van deze projecten. De komende vier jaar is hiervoor
16 miljoen euro beschikbaar.

Het Oranje Fonds is het grootste, nationale fonds op sociaal gebied. Per jaar be-steedt het ongeveer 22 miljoen euro aan organisaties die een betrokken samen-leving bevorderen in Nederland, op Aruba en de Nederlandse Antillen. Door deze bijdragen ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plaats in de samen-leving. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij en de Lotto. De Prins van Oranje en Prinses Màxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.