Effectiviteit legionellabeleid VROM niet aangetoond


DEN HAAG, 20070709 -- In een op 4 juli 2007 aan de Tweede Kamer verstuurde brief evalueert Minister Jacqueline Cramer van VROM het gevoerde legionellabeleid. Belangrijkste conclusie is, dat er nog geen effect is vast te stellen van de genomen maatregelen. Het aantal legionellosepatiƫnten is gestegen van 172 naar 280 per jaar. Ook het aantal met legionella besmette leidingwaterinstallaties neemt niet af. In de praktijk blijken de VROM maatregelen bovendien milieubelastend, moeilijk uitvoerbaar en duur. Steeds meer beheerders van leidingwaterinstallaties willen dan ook alternatieve methoden inzetten om legionella te voorkomen.

Om legionella te voorkomen geeft VROM de voorkeur aan het spoelen van de leidingen met heet water. Aan deze maatregel kleven in de praktijk grote nadelen. Eerst wordt het water tot hoge temperaturen verhit, wat veel energie kost. Daarna wordt het verhitte water via de afvoer weggespoeld. Duidelijk is, dat dit niet bijdraagt aan het ontlasten van het milieu.

Ander nadeel van de VROM maatregel is, dat uitvoering veel tijd kost. Medewerkers moeten vaak wekelijks gedurende meerdere uren worden ingepland om leidingen te spoelen en de gegevens hiervan vast te leggen. Omdat er bij veel organisaties toch al sprake is van een hoge werkdruk, is de kans op fouten groot. Bovendien is controle op uitvoering van de werkzaamheden lastig. Veel organisaties hebben dan ook grote problemen om de VROM maatregelen juist uit te voeren.

Een derde nadeel van de VROM maatregel zijn de hoge kosten. Voor een gemiddelde organisatie betekent juiste uitvoering al snel een kostenpost van tienduizend euro per gebouw per jaar. Op de website www.acquatrust.nl kan een beheerder van een collectieve leidingwaterinstallatie een berekeningsmodel opvragen. Hiermee kunnen per gebouw het jaarlijkse water- en energieverbruik en de kosten van juiste uitvoering van de VROM maatregel worden berekend.





acQuatrust