Gemeente Utrecht


schriftelijke vragen 2007, nr. 92 inzake gemeenteberichten


2007 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
92 Vragen van de heer J. Verkaik
(ingekomen 6 juli 2007)


Het wekelijks verschijnend huis-aan-huisblad 'Ons Utrecht' wordt door de gemeente gebruikt om de inwoners van Utrecht te informeren over zaken als bijvoorbeeld bouwvergunningen, aanvragen voor evenementen en velvergunningen. Dit zijn de zogenaamde gemeenteberichten.

De PvdA hecht er veel waarde aan dat deze gemeenteberichten voor alle inwoners van Utrecht beschikbaar zijn.

Op informatie - en andere bijeenkomsten met bewoners in verschillende delen van de stad krijgt de PvdA fractie vaak te horen dat de krant onregelmatig en af en toe en zelf helemaal niet wordt bezorgd. Hierdoor blijven mensen verstoken van belangrijke gemeentelijke informatie. Dit veel gehoorde probleem is aanleiding voor de PvdA om de volgende vragen te stellen:

1. Is het juist dat de gemeente alleen huis-aan-huisblad 'Ons Utrecht', gebruikt als verspreidingsmiddel voor gemeentelijke berichten?


2. Is het juist dat de gemeente rechten ontleent over termijnstellingen aan het bekend maken van vergunningen en berichten over terinzageleggingen in deze krant?


3. Is het college op de hoogte van de bezorgklachten en de daaruit voortvloeiende mogelijke gevolgen voor de burgers? Zo ja, wat heeft het college ondernomen om deze klachten op te lossen? Zo nee, hoe en wanneer gaat u dan de klachten onderzoeken en oplossen?

4. Uit een brief van 8 november 2004 blijkt dat er met de uitgever van 'Ons Utrecht', Buono!, afspraken zijn gemaakt over een boetebeding bij gebrekkige bezorging. Heeft de gemeente dit beding nu of in het verleden geactiveerd?

5. Tot wanneer loopt het contract met de huidige verspreider van de gemeenteberichten?


6. Als er al onderzoek is gedaan naar de klachten over bezorging heeft het college dan al eens overwogen de gemeentelijke berichten op een andere manier te gaan verspreiden? En zo ja, op welke manier dan?


7. Deelt het college de mening van de PvdA dat alle inwoners recht hebben op een goede gemeentelijke informatievoorziening en dat de gemeenteberichten hier integraal onderdeel van uitmaken? Zo ja, hoe garandeert het college dat de gemeenteberichten ook daadwerkelijk bij de Utrechters bezorgd worden?


---- --