Ingezonden persbericht


Persbericht

Nieuwe stappen in splitsing beleid en uitvoering

PGGM richt uitvoeringscoöperatie op en benoemt bestuur

PGGM heeft per 1 juli 2007 een coöperatie opgericht, die de uitvoering gaat verzorgen van de collectieve pensioenregeling en deelnemers aanvullende inkomensproducten en diensten gaat bieden. Het bestuur heeft per diezelfde datum het coöperatiebestuur benoemd. Deze stappen zijn onderdeel van de scheiding van beleid en uitvoering bij het pensioenfonds. Naar verwachting is de gesplitste organisatie in januari 2008 operationeel.

Dit coöperatiebestuur bestaat uit de volgende leden: Ludo Jansen (NVZ), Hans Klein Breteler en Constant van Schelven (Actiz), Gerrit Jan Hoogeland (GGZ Nederland), Gerard Gerding (VGN), Ane Hoekstra (MOgroep), William Moorlag, Jenneke van Pijpen (ABVAKABO FNV), Gabriël van der Heijde (NU'91), Hillebrandt Aardema (CNV Publieke Zaak). Er zijn nog twee vacatures namens ABVAKABO FNV. Hans Alders is voorzitter van dit bestuur.

Klanten krijgen een vertegenwoordiging in de nieuw te vormen ledenraad van de coöperatie. Eerste taak van het coöperatiebestuur is nu een structuurvennootschap in te stellen. De structuurvennootschap krijgt een eigen raad van bestuur en raad van commissarissen. De structuurvennootschap draagt zorg voor de uitvoering van de collectieve pensioenregeling en de aanvullende inkomensproducten en diensten.

Klant wil inzicht en overzicht inkomenssituatie
Onze klanten in de sector zorg en welzijn hebben - naast een solide pensioenregeling - behoefte aan overzicht en inzicht in hun persoonlijke inkomenssituatie en aan aanvullende producten. Denk hierbij aan producten die te maken hebben met inkomensbescherming zoals bij overlijden, of arbeidsongeschiktheid. En tevens producten die te maken hebben met inkomensgroei zoals beleggen en sparen. PGGM wil klanten op maat helpen om in hun eigen inkomensbehoefte te voorzien.

De huidige wet- en regelgeving belemmert PGGM als zelfadministrerend pensioenfonds om naast pensioen aanvullende inkomensproducten en -diensten aan te bieden. Om aan de wens van onze deelnemers tegemoet te komen, besloot het bestuur van PGGM in 2006 om de bestaande organisatie te splitsen in een beleids- en uitvoeringsorganisatie. In het PGGM-bestuur zijn de sociale partners uit de sector vertegenwoordigd. Het pensioenfonds blijft ook na de splitsing het pensioenbeleid bepalen en eigenaar van het pensioenvermogen.

Overdracht uitvoering pensioenregeling

Einde van dit jaar neemt het bestuur van PGGM een besluit over de feitelijke overdracht van de uitvoering van de collectieve pensioenregeling aan de structuurvennootschap. Tot die tijd wordt onderhandeld over de voorwaarden van overdracht. De PGGM-raad heeft een adviserende rol in de besluitvorming.

Zeist, 9 juli 2007