Vereniging van Effectenbezitters


Effect 14: Woningmarkt is ziek

In Effect 14 komen de volgende onderwerpen aan bod:

BAM: woningmarkt is ziek
Effect had een interview met Joop van Oosten, bestuursvoorzitter van BAM. Hij spreekt van een 'heel ongezonde woningmarkt, die in hoogtijdagen van de voormalige DDR niet zou misstaan.' Er moet meer marktwerking komen en het kabinet moet daarvoor ingrijpen. 'Ik verwacht dat er toch ergens een moment komt dat er een discussie in de breedte over de hypotheekrenteaftrek start.' 'Het huursysteem zit rigide in elkaar.' Voor BAM zelf lijken de vooruitzichten gunstig. Op de vraag of BAM de komende 6 tot 24 maanden een mooie periode tegemoet gaat: 'Als u de vraag zo stelt, dan zeg ik niet dat u verkeerde verwachtingen wekt.'

Van ruilen komt huilen
Analyse van het koersverloop na een aantal recente overnames die werden betaald in aandelen. Conclusie: in veel gevallen lijkt het bod aanvankelijk aantrekkelijker dan het werkelijk is. Een duidelijke waarschuwing voor aandeelhouders ABN Amro, indien zij ervoor kiezen hun aandelen te ruilen voor aandelen Barclays. Bij overnames geldt: 'cash is king.'

Interview Hans van de Weg
Effect had een afspraak in Den Haag om een broodje te eten met Hans van de Weg, fondsbeheerder van het ING Europe Opportunities Fund. Hij is een tegendraadse belegger: 'Een aandeel dat bij diverse banken op verkopen staat, mag ik graag eens nader bestuderen.' Van de Weg ziet kansen in sectoren als papier en nucleaire energie. Sectoren die om meerdere redenen in de verdomhoek zitten. 'Een aandeel kopen omdat je bijvoorbeeld verwacht dat de staalprijs aantrekt is onzin. Er moeten meer redenen zijn.'.

Verder in Effect:

* Leve de nieuwe directeur!: column van Peter Paul de Vries over zijn opvolger, over de selectieprocedure en over wat hij in zijn laatste maanden gaat doen.
* Portret van Jan Maarten Slagter: de nieuwe directeur van de VEB (per 1 oktober 2007) is een jurist met een brede economische basis.
* Teleurstellend advies: de VEB betreurt het advies van advocaat-generaal Timmerman om de beschikking van de Ondernemingskamer inzake de verkoop van LaSalle door ABNAmro te vernietigen.
* Biedingstrijd om Stork: de situatie rond Stork is nog altijd onzeker. Er ligt een bod van 47 euro en Alex Otto van Delta Lloyd roept in zijn column op om daar niet op in te gaan.
* Switchen van Amazon naar Ebay: vergelijking door Jacques Potuijt van twee van de belangrijkste Amerikaanse internetaandelen: Amazon.com en Ebay. Dat laatste bedrijf biedt de meeste kansen, dankzij onder meer PayPal en Skype.
* Olie heeft de wind in de zeilen: technische analyse van de olieprijs en enkele olieaandelen door Royce Tostrams.
* Staalconstructies: optiestrategie rond ArcelorMittal met Kees van Lieshout.
* ABN Amro halfslachtig in duurzaamheid: ABN Amro is uitgeroepen tot 'sustainable bank of the year 2007', maar volgens milieudefensie scoort dé bank wat betreft duurzaamheid juist het slechtst van alle grote Nederlandse banken.
* Duurzaam ratjetoe: de visie van Freddy van Mulligen op beleggingsfondsen die duurzaam beleggen. Conclusie: het marktaandeel groeit, maar de beleggingsresultaten blijven achter.
* Biotech op waarde geschat: analyse door Carlo Bogerd van de waarderingsmethode die SNS Securities hanteert voor sector biotechnologie.
* Complexere producten, meer geschillen: omdat financiële producten steeds complexer worden, neemt het aantal geschillen sterk toe. Een recent voorbeeld is de 'steepenerzaak', waarin de Klachtencommissie DSI een gedeeltelijke schadevergoeding toewees.

De volledige artikelen kunt u lezen in Effect nummer 14. Voor de pers zijn de artikelen op aanvraag beschikbaar via het secretariaat van de VEB (070-3130000)

Vereniging van Effectenbezitters