Staatsbosbeheer

tweede jong dat met succes is groot gebracht

9 juli 2007

Het zeearendjong uit natuurgebied de Oostvaardersplassen is zondagmiddag 8 juli om 14.20 uur uitgevlogen. Het is het tweede jong dat met succes is groot gebracht. Het jong, een vrouwtje, is inmiddels net zo groot als een volwassen zeearend. De jonge zeearend blijft nog twee maanden afhankelijk van de ouders, voordat ze zelfstandig zal moeten jagen. Het jong dat vorig jaar uitvloog, houdt zich waarschijnlijk op in waterrijke gebieden in het noordoosten van Flevoland. Aangezien het jong vorig jaar niet is geringd, is dit niet zeker.

De zeearenden (Haliaeetus albicilla) begonnen dit jaar begin maart met broeden en op 15 april kroop de jonge vogel uit het ei. Het jong van vorig jaar vloog op 17 juli 2006 uit. Dit jaar startten de zeearenden dus eerder met broeden dan het jaar ervoor. Dat heeft te maken met het feit dat ervaren vogels eerder beginnen met de eileg. Door middel van de webcam, die Staatsbosbeheer bij het zeearendnest plaatste, waren alle ontwikkelingen bij het nest nauwkeurig te volgen.

Eén jong is vrij normaal voor een zeearendenpaar. Twee jongen komen regelmatig voor, drie hoogst zelden. Het zeearendjong werd op 24 mei geringd. Uit DNA-onderzoek bleek dat het een vrouwtje is. Het jong is nu zo groot als de ouders. De laatste weken lieten de ouders zich niet veel meer op het nest zien. Ze leverden de prooien op het nest af en vertrokken weer. Door de webcam konden de boswachters van Staatsbosbeheer het gedrag van de zeearenden goed bestuderen. Na het afleveren van de prooien, pikte het jong steeds naar de oudervogels, en hield de vleugels laag langs het lijf om op deze manier de prooi te beschermen. Vervolgens verwerkte zij zelfstandig de prooi.

De jonge arend is donkerbruin, het jeugdkleed van de zeearend. In het vijfde of zesde levensjaar krijgt ze het veel lichtere verenkleed van een volwassen zeearend. De jonge vogel heeft de afgelopen weken verwoede vliegoefeningen op het nest gedaan. Na het uitvliegen blijft de zeearend nog twee maanden afhankelijk van de ouders, voordat ze zelfstandig zal moeten jagen. Dat wordt nog een harde leerschool; de sterfte onder jonge vogels is groot.

Vorig jaar had het nest een bovendiameter van 1.70 m bij 1.60 m, en een diepte van 2.10 m. Dit jaar is het nest groter gemaakt en heeft een geschatte bovendiameter van meer dan twee meter, en een diepte van meer dan drie meter. In augustus gaan de boswachters van Staatsbosbeheer opnieuw het nest nader bekijken en meten.

Het jong dat vorig jaar uitvloog, is in de maanden april, mei en juni, waarschijnlijk in de omgeving van het Ketelmeer, Vossemeer en het Drontermeer gesignaleerd. Daar werd een jonge zeearend met een tweedejaarskleed gezien, maar omdat de zeearend vorig jaar niet geringd is, is dit niet met 100% zekerheid te zeggen.

De zeearend is de grootste arend van Europa. Een zeearend leeft van aas, vogels en vis. De arend leeft bij voorkeur in een uitgestrekt, waterrijk gebied zoals de Oostvaardersplassen. Zeearenden blijven het hele jaar door (zomer en winter) in hun broedgebied. Als ze eenmaal ergens gebroed hebben, is de kans groot dat volgend jaar hetzelfde nest opnieuw gebruikt wordt. Sommige zeearendnesten zijn tientallen jaren in gebruik en groeien uit tot enorme bouwsels.