GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Akkoord overdracht passagiersgegevens van kwaad tot erger

Straatsburg, 9 juli 2007 - De Europese Commissie legt vanavond een verklaring af over het nieuwe akkoord met de Verenigde Staten dat het uitwisselen van persoonsgegevens verplicht voordat Europese passagiers naar Amerika vliegen. Volgens GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg is dit akkoord nog slechter dan het vorige wat betreft de inbreuk op privacy van passagiers. Ze pleit namens de Groenen in het Europees Parlement ervoor om het akkoord aan het Europees Hof van Justitie voor te leggen.

Zo staat er in het akkoord dat het aantal te verstrekken passagiersgegevens daalt van 34 naar 19. Dat lijkt winst, maar het is optisch bedrog. De informatievelden 'adres', 'telefoonnummers' en 'e-mail-adres' zijn samengevoegd tot één veld met 'alle beschikbare contactinformatie'. Ook wordt de bewaartermijn van de passagiersgegevens van 3,5 jaar verlengd naar 15 jaar. De VS behouden zich zelfs het recht om gebruik te maken van gegevens over ras, etnische afkomst, religie, vakbondslidmaatschap, creditcards en medische toestand van de reizigers.

"De Amerikanen weigerden het vorige akkoord serieus te evalueren, waardoor er geen bewijzen zijn waarom deze inbreuk op privacy te rechtvaardigen is. Ook worden de passagiersgegevens niet alleen door de VS gebruikt om te controleren wie er het land binnenkomt. Een veelheid aan Amerikaanse instanties, inclusief de CIA, heeft toegang tot de passagiersgegevens. Hiermee komt het grondrecht op bescherming van persoonsgegevens in de knel. De Amerikaanse 'garanties' voor een zorgvuldige behandeling van de gegevens staan namelijk niet in het akkoord zelf", aldus Buitenweg.

De EU wilde vorige maand koste wat kost tot een nieuw akkoord komen. De VS hadden namelijk een grote stok achter de deur, want als er voor eind juli geen akkoord lag dan zou de Amerikaanse regering sancties kunnen treffen. Zoals het intrekken van landingsrechten voor Europese luchtvaartmaatschappijen.

Buitenweg: "Landen hebben uiteraard het recht om te bepalen wie hun land binnenkomt. Zeker gezien de dreiging van het internationale terrorisme. We moeten ons als Europeanen echter niet laten chanteren en een fatsoenlijke privacybescherming afdwingen. Ook Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hebben tenslotte landingsrechten in Europa nodig".

Het nieuwe akkoord moet nog worden goedgekeurd door de lidstaten. Nederland heeft, net als enkele andere landen, ingestemd met het plan onder voorbehoud dat de Tweede Kamer de regeling goedkeurt. Volgens Buitenweg doet de Tweede Kamer er goed aan de Nederlandse regering kritisch te bevragen.


--------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter

GroenLinks in het Europees Parlement
Bureau 8G 305
Wiertzstraat
B- 1047 Brussel
Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu
www.groenlinks.nl/europa