Gemeente Winterswijk


9 juli 2007

Belangrijke stap voor Brede School

Winterswijk - De gemeenteraad heeft op 4 juli besloten de Brede School te bouwen op de locatie waar nu de Olm, de Vlier en de peuterspeelzalen Het Klaverblad en de Speeldoos gevestigd zijn. Daarmee is een belangrijke stap gezet op de weg naar een moderne, op de toekomst gerichte voorziening voor onderwijs, kinderopvang, wijkwerk en sport in Winterswijk Oost.

De schoolbesturen van de Prins Willem Alexanderschool, De Vlier, De Kolibrie, De Olm, de Stichting Welzijn Winterswijk en de gemeente Winterswijk gaan nu verder met het uitwerken van de plannen. Door de Brede School willen zij een complex van drie scholen, kinderopvang, een wijkcentrum en een sportzaal realiseren. Voordat er gebouwd kan worden moet eerst nog een flink aantal stappen gezet worden.

Interactieve bijeenkomsten
Een hele belangrijke stap is het ontwikkelen van een stedenbouwkundige visie. Hiervoor heeft de gemeente bureau Andries Geerse, een onafhankelijk adviesbureau voor stedelijke ontwikkeling, ingeschakeld. In het plan van dit bureau staat onder meer hoe en wanneer buurtbewoners en andere geïnteresseerden kunnen meedenken. In september en oktober (week 36 en week 42) wordt hiervoor de aftrap gegeven tijdens twee bijeenkomsten.Tijdens die bijeenkomsten wordt interactief ontworpen (tekenen, rekenen, maquettes bouwen). Deze inbreng vormt een belangrijke en waardevolle bijdrage voor de stedenbouwkundige invulling. Te zijner tijd kunnen belangstellenden zich hiervoor aanmelden.

Stedenbouwkundige visie
In een stedenbouwkundige visie staan de ideeën over welk soort en type gebouwen in en op de voorgenomen bouwlocatie passen. De hoogte en de bebouwingsgrenzen van de gebouwen, de ideeën over het bouwmateriaal, maar ook de kleuren en dergelijke zaken zijn hierin belangrijk. Over die ideeën worden in een stedenbouwkundige visie uitgangspunten vastgelegd. Over bepaalde onderdelen, bijvoorbeeld de maximale bouwhoogte en de toegangswegen, worden afspraken gemaakt. Met die uitgangspunten en afspraken wordt bij de volgende stappen, het ontwerp van de architect en de daadwerkelijke bouw, rekening gehouden. Behalve over de gebouwen zelf gaat zo'n stedenbouwkundige visie óók over de benodigde toegangswegen, de groenvoorziening, de parkeervoorzieningen, de speelpleinen en andere zaken die de buurt veranderen.