Gemeente Winterswijk
9 juli 2007
Beleidskadernota en bestuursrapportage vastgesteld
Winterswijk - Op woensdag 4 en donderdag 5 juli heeft de gemeenteraad onder meer vergaderd over het beleidskader 2008-2011 dat basis zal zijn voor de begroting 2008 en de meerjarenplanning 2009-2011. Ook zijn in de vergadering de leden voor de werkgroep Nationaal Landschap benoemd. Hieronder worden de belangrijkste besluiten van de raadsvergadering kort toegelicht.
Beleidskader 2008-2011
Elk jaar opnieuw moet de gemeenteraad aangeven hoe hij de toekomst van Winterswijk voor zich ziet en welke zaken hij binnen welke termijn(en) gerealiseerd wil hebben. Dit zogeheten 'beleidskader' vormt dan vervolgens de leidraad voor het handelen van het college en de ambtelijke organisatie. Dit jaar gaat het om het beleidskader voor de planperiode 2008-2011. Het college en de ambtelijke organisatie hebben een concept beleidskader opgesteld. Hierin staat een analyse van de huidige situatie en trends die op Winterswijk afkomen en wordt een beeld geschetst van Winterswijk in de toekomst. Daarnaast zijn er 15 beleidsprogramma's opgenomen - waaronder dienstverlening, economie en bedrijven, sport en recreatie, jeugd, kunst en cultuur - die weer terug komen in de begroting 2008. Bij dit agendapunt is een amendement van progressief Winterswijk aangenomen om de naam van programma 4 Milieu en afvalverwerking te wijzigen in Milieu en duurzame energie (17 voor en 2 tegen) en om de streefbeelden op het gebied van duurzaam bouwen en klimaat en duurzame energie op te nemen in de lijst met prioriteiten 2008-2011(15 voor en 4 tegen). Bij dit agendapunt zijn ook twee moties ingediend. Het CDA en VVD hebben een gezamenlijke motie ingediend voor een onderzoek naar de mogelijkheden van een buitenbad bij Zwembad Jaspers. Deze motie is verworpen met 15 stemmen tegen en vier voor. De VVD diende een motie in om de eventuele verhoging van de Onroerend Zaak Belasting (OZB) te beperken tot 2,75% en bij het zoeken naar financieringsmiddelen zoveel mogelijk uit te gaan van het principe 'nieuw beleid uitruilen tegen oud beleid'. Deze motie is verworpen met 15 stemmen tegen en 4 stemmen voor. De raad heeft het beleidskader 2008-2011vastgesteld met de stemmen van CDA en VVD tegen.
Bestuursrapportage
Twee keer per jaar wordt een tussentijdse rapportage voorgelegd aan de raad. Hierin wordt aangegeven wat de actuele stand van zaken is van de gemeentelijke inkomsten en uitgaven. Het resultaat wat de financiële ontwikkeling van de gemeente op de langere termijn weergeeft, blijft vrijwel hetzelfde. Elk jaar zijn er echter ook eenmalige mee- en tegenvallers. Door uitstel van investeringen hebben we minder afschrijvingslasten en ook ontvangt de gemeente net als vorig jaar ¤ 600.000 meer dividend van NUON. Daar staat tegenover dat de gemeente dit jaar ongeveer ¤ 200.000 minder aan met name bouwleges zal ontvangen en ¤ 125.000 wil investeren in verbetering van de dienstverlening. De raad heeft de eerste bestuursrapportage over 2007 unaniem aangenomen. De raad heeft de bestuursrapportage met algehele stemmen vastgesteld.
Illegaal grondgebruik
De raad heeft de nota 'Handhaven illegaal grondgebruik' vastgesteld en hiervoor een krediet van ¤ 32.000,- beschikbaar gesteld. De nota is opgesteld omdat de gemeente het illegale gebruik van gemeentegrond structureel aan wil gaan pakken. Vanaf september worden de verschillende wijken in de bebouwde kom één voor één gecontroleerd op illegaal grondgebruik.
Kruispunt Bataafseweg/Steengroeveweg
De raad heeft opdracht gegeven tot het aanbrengen van een plateau met aanvullende maatregelen op het kruispunt Bataafseweg-Steengroeveweg en de kap van drie bomen langs de Steengroeveweg. De raad heeft hiervoor een krediet van ¤ 63.500,- beschikbaar gesteld. Aanleiding voor aanpassing van dit kruispunt was een burgerinitiatief van de heer Hillen. Het is het eerste burgerinitiatief dat is ingediend en nu ook wordt uitgevoerd.
Uitbreiding Beatrixpark en bedrijvenpark Tuunterveld
De raad heeft de conceptvisie 'Uitbreiding Beatrixparkpark' en 'bedrijvenpark Tuunterveld' vastgesteld. De conceptvisie wordt nu ter inspraak gelegd. Op 18 juli organiseert de gemeente van 19.00 tot 21.00 uur een informatiebijeenkomst over deze conceptvisie bij zalencentrum Nijenhuis. Omwonenden van de twee locaties en overige belangstellenden zijn van harte welkom.
Brede School
De raad heeft besloten de Brede School te bouwen op de locatie waar nu de Olm, de Vlier en peuterspeelzaal Het Klaverblad gevestigd zijn. De volgende stap is het ontwikkelen van een stedenbouwkundige visie voor de locatie. In september en oktober organiseert de gemeente in samenwerking met stedenbouwkundige Andries Geerse een tweetal interactieve bijeenkomsten waarbij buurtbewoners en belangstellenden mee kunnen denken, tekenen en rekenen aan deze visie. Belangstellenden kunnen zich hiervoor te zijner tijd aanmelden.
Werkgroep Nationaal Landschap
De raad heeft de volgende leden benoemd tot lid van de werkgroep Nationaal Landschap: de heer H.J.A. Oonk (WB), de heer B.H.W. te Winkel (WB), de heer D.L. Willink (WB), de heer G.D. Buursink (PvdA), de heer B.J. Harfsterkamp (PvdA), mevrouw I.G. Saris (CDA), mevrouw W. Elsinghorst (CDA), mevrouw B.Th. Abbink-te Brummelstroete (VVD), mevrouw G.B. Wassink-Samberg (VVD), de heer H. van Lith (PW) en mevrouw C.J. Zomer (PW). De werkgroep krijgt als taak voorstellen te formuleren voor het Gebiedsplan Nationaal Landschap Winterswijk.
Burgerinitiatief
Er is een nieuw een burgerinitiatief ingediend voor het aanleggen van een speelvoorziening in het nieuwe deel van de wijk De Rikker gelegen tussen het AZC en de Jachthuisweg. De raad heeft besloten het burgerinitiatief op de agenda te plaatsen van de commissie Burger en Ruimte van 5 september en de raadsvergadering van 20 september.
Krediet reconstructie Europalaan, Misterweg en handelscentrum
De raad heeft unaniem besloten een tijdelijk aanvullend krediet beschikbaar te stellen van ¤ 247.970,37 voor het uitvoeren van werkzaamheden in het kader van het project reconstructie Europlaan, Misterweg en Handelscentrum. De kosten van deze werkzaamheden bedragen in totaal ¤ 2.056.426,37. In de begroting staat een bedrag van ¤ 1.808.456,- opgenomen. De gemeente ontvangt via de provincie een subsidie van ¤ 585.000,-. Deze subsidie komt echter pas na de geplande start van de werkzaamheden - 3 september 2007 - ter beschikking. De gemeente mag echter geen verplichtingen aangaan als het beschikbare krediet ontoereikend is. Vandaar dat de raad gevraagd is om een tijdelijk krediet beschikbaar te stellen.