Gemeente Bussum

Beschermde dorpsgezichten van Bussum

De wijken Het Spiegel en het Brediuskwartier in Bussum zijn aangewezen als beschermd dorpsgezicht

De aanwijzing als beschermd dorpsgezicht, waarover de ministeries van VROM en OCW gezamenlijk hebben besloten, is een erkenning van het bijzondere historische karakter van deze gebieden.

Beschermde stads- en dorpsgezichten

De Monumentenwet van 1988 omschrijft gezichten als "groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden".

Waarom Het Spiegel?

Het Spiegel is van algemeen belang vanwege de bijzondere cultuur- en architectuurhistorische, alsmede de landschappelijke en stedenbouwkundige waarden. Het gebied vormt een in fases aangelegd en gebouwd karakteristiek Goois villapark uit de periode 1875-1940. Het Spiegel is mede ontworpen door gerenommeerde (landschaps) architecten zoals de heer D.Wattez.De infrastructuur en inrichting van de openbare ruimte zijn voor een groot deel vanuit particulier initiatief tot stand gekomen. Opvallende kenmerken zijn het kronkelige stratenpatroon, het dominante groen en de architectuur, waaronder enkele topmonumenten.

Waarom het Brediuskwartier?

Het Brediuskwartier is een zeer gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een voor het Gooi kenmerkend uitbreidingsplan. Hierdoor is dit gebied stedenbouwkundig en cultuurhistorisch van algemeen belang. Al in het stadium van de ontwikkeling van het Brediuskwartier is het accent verschoven van het villaparkkarakter naar een meer gemengde wijk met zowel villa's als middenstands- en arbeiderswoningen.

Een beeldbepalend element vormt de groenstructuur van het gebied. Deze is voortgekomen uit de oude zanderij en nog steeds als zodanig herkenbaar.Ook is het Brediuskwartier een voorbeeld van goede samenwerking tussen een architect-stedenbouwkundige (K.P.C. de Bazel) en een tuin- en landschapsarchitect (D.F. Tersteeg).

En tot slot is het Brediuskwartier stedenbouwkundig van belang vanwege de grote mate van ruimtelijkheid alsmede vanwege de uniforme, vrijwel onaangetaste, samenhangende bebouwing welke van hoge kwaliteit is.

Wat is het doel ?

Doel van de aanwijzing is het waardevolle karakter van de gebieden te behouden. Dit betekent dat de gemeente kritisch kijkt naar bouwplannen in en rond de beschermde dorpsgezichten. De plannen mogen het dorpsgezicht niet aantasten.

Wat betekent dit voor de bewoners

U heeft wanneer u iets gaat verbouwen altijd een bouwvergunning nodig, ook wanneer het voor 'normale' panden vergunningsvrij zou zijn.

Verbouwwerkzaamheden binnen een beschermd dorpsgezicht zijn altijd tenminste licht vergunningplichtig. De bescherming is niet bedoeld om de bestaande situatie te bevriezen. Het gaat erom bij ontwikkelingen de bestaande karakteristieken te onderkennen, daarvan gebruik te maken en daarop voort te bouwen. Woningen binnen het gebied krijgen geen monumentenstatus. Bewoners en eigenaren houden de vrijheid om woningen aan te passen en te renoveren, mits dit aansluit bij de bestaande wijkkarakteristieken en past in de historische omgeving.De bescherming wordt geregeld via het bestemmingsplan.

In beschermde stads- of dorpsgezichten is het verboden een bouwwerk geheel of gedeeltelijk af te breken zonder of in afwijking van een schriftelijke (sloop)vergunning van burgemeester en wethouders Een sloopvergunning mag worden geweigerd, indien bouwvergunning kan worden verleend voor een in plaats van het te slopen bouwwerk op te richten bouwwerk, doch deze vergunning nog niet is aangevraagd. De beslissing kan worden aangehouden, indien voor een in plaats van het te slopen bouwwerk op te richten bouwwerk bouwvergunning is aangevraagd, doch op de aanvraag nog niet is beslist. De aanhouding duurt totdat onherroepelijk op de aanvraag om bouwvergunning van het vervangende bouwwerk is beslist.

Subsidie

Er zijn géén subsidieregelingen voor beschermde stads- en dorpsgezichten. Het is ook

níet zo dat de panden die binnen een beschermd stads- of dorpsgezicht vallen automatisch

de status van beschermd monument verwerven. Voor monumenten gelden aanvullende regels. Indien u iets wilt veranderen aan uw monument neem dan in alle gevallen contact op met de gemeente.

Gemeente Bussum

Brinklaan 35

1404 EB Bussum

Afdeling Vergunningen en Handhaving

balie dagelijks open van 8.30 uur tot 12.30 uur

telefoon 035-6928630

www.bussum.nl