D66

Stimuleer onderhandeling en dialoog in Midden-Oosten

9 juli 2007

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold neemt van 8 t/m 15 juli deel aan een bezoek van de Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken aan het Midden-Oosten. De commissie zal Israël, de Palestijnse gebieden, Jordanië en Syrië bezoeken. De reis is bedoeld om een goed beeld te krijgen van de gespannen situatie in het Midden Oosten.

D66 pleit voor een proactieve houding van de Nederlandse regering in het Midden-Oostenconflict. Pechtold: "We moeten de verantwoordelijkheid van Nederland en de Europese Unie in het oog houden. Is er genoeg budget voor de Palestijnse bevolking? Is de EU-missie in Gaza bij machte de grenzen veilig te stellen? Heeft de VN-missie in Libanon genoeg ruimte om wapensmokkel van Hezbollah tegen te gaan? Dat zijn zaken waar Nederland en de EU bovenop moeten zitten".

De sociaal-liberalen zijn van mening dat Nederland meer ambitie moet tonen om tot een oplossing van het conflict tussen Israël en de Palestijnen te komen. "We weten waar we moeten uitkomen: twee staten en het stoppen van de bezetting. Hiervoor zullen zowel Israël als de Palestijnen concessies moeten doen", aldus Pechtold.

1.

Meer over...

* Dialoog en onderhandeling

---