Provincie Noord-Holland

Datum

9-7-2007

Onderwerp

Aankoop natuur Westelijk tuinbouwgebied Haarlem

Katja Grevers

Gedeputeerde Staten willen de aankoop van grond in het Westelijk tuinbouwgebied in Haarlem opschorten. Doel van die aankoop was het ontwikkelen van natuur in deze gebieden. Dit voornemen kan gevolgen hebben voor het bestemmingsplan voor het gebied.

GS ziet af van haar plannen een deel van het gebied als mogelijk nieuwe natuur te beschouwen. Grootschalige woningbouw is uitdrukkelijk niet de wens van de provincie. Zij onderstreept de landschappelijke waarde van het Westelijk tuinbouwgebied.

De gemeenteraad van Haarlem heeft in het bestemmingsplan Binnenduinrand voor het Westelijk tuinbouwgebied het zuidelijk deel de bestemming natuur gegeven. GS moet beoordelen of zij het bestemmingsplan op dit onderdeel goedkeuren. Dit gebeurt uiterlijk begin 2008.

Mocht het komen tot aankoop van grond in dit gebied, dan blijft dat beperkt tot ongeveer zeven hectare. Het gaat dan om het deel dat direct aansluit op de graslanden van Elswout en het bosgebied van Duinvliet. Gedeputeerde Staten wil met het gemeentebestuur overleggen om verdere verrommeling van het gebied tegen te gaan.

Beleid
De provincie Noord-Holland koopt grond aan voor het ontwikkelen van natuur. Dit kan grond zijn van boeren, overheden of andere grondeigenaren. In totaal moet de provincie 15.000 hectare aankopen. 10.000 hectare nieuwe natuur is inmiddels gerealiseerd.

Om de resterende 5.000 hectare efficiënt en doelmatig te kunnen aankopen, kijkt de provincie opnieuw naar de nog te verwerven natuurgebieden. Uiteindelijk doel is dat er kwalitatief hoogwaardige natuurgebieden ontstaan, die efficiënt beheerd kunnen worden. De provincie wil daarom de begrenzing wijzigen van de nog te ontwikkelen natuurgebieden. Eind 2007 stelt de provincie een herbegrenzingsplan vast. De gemeente Haarlem wordt nu als eerste geconfronteerd met deze nieuwe situatie.