|Persbericht |Datum
9 juli 2007
Pagina
1 van 1
| |Slaagkansen jongeren op de woningmarkt toont lichte verbetering
Ruim helft woningzoekenden vindt binnen twee jaar passende woning
Veruit de meeste woningzoekenden (95%) binnen het vestigingsgebied van de regio Schagen van Wooncompagnie vinden binnen drie jaar een passende woning. Voor ruim 60% van de woningzoekenden is de wachttijd maximaal twee jaar. Dit blijkt uit de jaarlijkse rapportage woonruimteverdeling regio Schagen 2006 voor de gemeenten Anna Paulowna (kern Wieringerwaard), Harenkarspel, Niedorp, Schagen, Wieringermeer en Zijpe. Sinds eind 2006, toen Wooncompagnie het Gemeentelijk Woningbedrijf Wognum overnam, geldt dit systeem ook voor huurders in de voormalige gemeente Wognum (nu Medemblik).
Meer kans voor jongeren
Het gemeenschappelijke woonruimteverdelingsysteem dat de oorspronkelijk zes - nu zeven - gemeenten met Wooncompagnie zijn overeengekomen, is bedoeld om woningzoekenden gelijke en eerlijke kansen te geven op de woningmarkt. Het woonruimteverdelingsysteem werkt met punten; hoe meer punten, hoe eerder een woningzoekende in aanmerking voor een woning komt. Er worden dag-, zoek- en bonuspunten toegekend. Het actief reageren op het woningaanbod wordt daarmee beloond. De gemiddelde wachttijd op een woning is 2,1 jaar. De slaagkans in Niedorp en de Wieringermeer is hoger dan gemiddeld, terwijl deze in Schagen en Zijpe juist lager is. Jongeren van 25 en 26 jaar hebben nu meer kans een passende woning te vinden dan woningzoekenden van boven de 40 jaar. Overigens is ruim de helft (52%) van het aantal woningzoekenden jonger dan 40 jaar.
Toename acceptatie
In 2006 stonden in de zeven gemeenten 2.786 mensen (waarvan 380 van het voormalig Gemeentelijk Woningbedrijf Wognum) als woningzoekend geregistreerd. Zij beschikken over een zogenoemde Woonpas, waarmee op het woningaanbod gereageerd kan worden. Voor deze woningzoekenden kwamen in 2006 in totaal 501 woningen beschikbaar. Bijna de helft (47%) van de woningzoekenden die een woning krijgt aangeboden, accepteert deze woning. Dat is een lichte toename in vergelijking tot 2005. De mensen die een woning weigeren geven vaak (31%) privéomstandigheden op als reden. Andere redenen die worden genoemd zijn: 'buurt bevalt niet' (15%); 'woning te klein' (15%) en 'huur te hoog' (8%).
|