Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Geven om te ontvangen

9 juli 2007

'Do ut des' ofwel 'ik geef opdat jij geeft' vormt al eeuwen het principe waarop wederzijdse relaties zijn gebaseerd. Hoe dit sociale mechanisme leidt tot sociale banden en macht, staat centraal in het boek Do ut Des van Arnoud-Jan Bijsterveld. Het boek werd afgelopen week officieel gepresenteerd op het International Medieval Congress in Leeds en is nu in de Nederlandse boekhandels te krijgen.

Wederkerigheid, uitgedrukt in het adagium 'do ut des', verbindt de negen hoofdstukken in dit boek, waarvan er acht eerder in artikelvorm werden gepubliceerd. Deze teksten zijn herzien, geactualiseerd en vertaald. De bundel behandelt verschillende thema's: geschenkenuitwisseling, liturgische gedachtenis en conflictbeheersing in de Nederlanden in de Volle Middeleeuwen.

Geschenkenuitwisseling creëerde en onderhield sociaal-politieke en religieuze netwerken tussen leden van de aristocratie, kloosterlingen, bisschoppen en edellieden onderling. Dit gebeurde bijvoorbeeld wanneer zij gezamenlijk een klooster stichtten.

De liturgische gedachtenis van levenden en doden door monniken, kanunniken, zusters en andere clerici was ook gebaseerd op wederzijdse giften en overeenkomsten tussen leken en religieuzen. Schenkingen van grond, geld en kinderen in ruil voor zielenheil en eeuwige gedachtenis beoogden schenkers en ontvangers tot de Dag des Oordeels aan elkaar te binden. Zelfs de manier waarop in de Volle Middeleeuwen conflicten werden beslecht, ging ervan uit dat ieder het zijne moest krijgen. Zo was het ritueel van genoegdoening erop gebaseerd dat conflicterende partijen zonder gezichtsverlies het strijdperk konden verlaten: kunnen geven én nemen bepaalde de spelregels.

Bijsterveld ontving in 1995 een NWO-subsidie voor zijn postdoc-project 'Geschenkenuitwisseling als instrument van sociale integratie en politieke machtsvorming in het Maas-Demer-Scheldegebied, circa 950 - circa 1250'. Ondertussen is hij bijzonder hoogleraar 'Cultuur in Brabant' en universitair hoofddocent bij het Departement Sociologie van de Universiteit van Tilburg.

Do ut Des. Gift Giving, Memoria, and Conflict Management in the Medieval Low Countries. Bijsterveld, A.J.A. (2007) . Verloren Publishers. ISBN 978-90-6550-958-1. EUR 29.

..............................

Noot voor de redactie,