Deelgemeente Charlois Rotterdam

Otapan weg uit Waalhaven

Donderdagochtend 28 juni is de Otapan weggesleept uit de Waalhaven (foto: Joop van der Hor). Na een verblijf van vier maanden is afgelopen donderdag 28 juni de Otapan uit de Waalhaven vertrokken. Aan pier 2 werd volgens plan het aanwezige asbest verwijderd waardoor het schip vrij kon uitvaren naar haar volgende locatie in de Botlek.

Uiterlijk 1 januari 2008 moet de Otapan de haven van Rotterdam hebben verlaten op weg naar een slooplocatie in Turkije. Deelgemeente Charlois laat via een brief aan het Rotterdamse college weten de gang van zaken rond de Otapan te betreuren.

De Otapan meerde in februari aan in de Waalhaven. Het ministerie van VROM had deze plek als enige mogelijkheid gezien voor de verwijdering van asbest uit het schip. Aan pier 2 kon saneringsbedrijf Koole aan haar werkzaamheden beginnen. Binnen de gestelde tijd verwijderde dit bedrijf met speciale apparatuur het asbest. Alle asbesthoudende materialen zijn afgevoerd naar de VBM-stortplaats op de Maasvlakte. Volgens afspraak blijft er nog ongeveer 850 kilo asbest achter in het schip. Deze resten kunnen alleen verwijderd worden als het schip volledig gesloopt wordt. De vezels van het achtergebleven asbest kunnen niet vrijkomen.

Nadat de Otapan asbestvrij was verklaard konden er slijpwerkzaamheden uitgevoerd worden in de machinekamer. Hierbij is een kleine brand ontstaan. Om zeker te zijn dat bij deze brand geen asbestdelen vrij zijn gekomen, hebben twee onderzoeksbureaus metingen uitgevoerd in de buurt van het schip. De resultaten van de luchtmetingen geven aan dat er geen asbestvezels in de buitenlucht terecht zijn gekomen.

De Waalhaven maakt officieel geen deel uit van de deelgemeente Charlois. De wijken in de omgeving van de haven, Heijplaat, Wielewaal en Oud Charlois, behoren uiteraard wel tot de deelgemeente. Het dagelijks bestuur van Charlois is van mening dat werkzaamheden als op de Otapan niet in de buurt van woonwijken mogen plaatsvinden. In een brief aan het college van Burgemeester en wethouders heeft de deelgemeente laten weten dat de maatschappelijke onrust die dit veroorzaakt te groot is. In het vervolg moet voor dit soort werkzaamheden een locatie gekozen worden die ver buiten woonwijken ligt.