Voedsel en Waren Autoriteit

VWA vindt MON863-maïs veilig

09 juli 2007 - nieuwsbericht

Bureau Risicobeoordeling van de VWA onderschrijft het oordeel van de European Food Safety Authority (EFSA) dat genetisch gemodificeerde maïslijn MON863 geen aantoonbaar gevaar oplevert voor de volksgezondheid.

De EFSA heeft op 2 juni 2004 aangegeven dat de genetisch gemodificeerde maïslijn MON863 veilig is voor menselijke consumptie. Deze maïs is geautoriseerd onder richtlijn 90/220 en richtlijn 2001/18. Maar een kritisch rapport van Franse onderzoekers, gebaseerd op een heranalyse van de door de producent bij EFSA ingediende gegevens, zou aantonen dat ratten tekenen van nier- en leververgiftiging alsmede hormonale veranderingen vertonen als gevolg van consumptie van de maïs. De EFSA en enkele nationale autoriteiten, waaronder de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), komen tot de conclusie dat de Franse heranalyse wetenschappelijk gezien de toets der kritiek niet kan doorstaan en dus geen aanleiding geeft de autorisatie te herzien.

Vragen van de media kunnen worden gesteld aan onze afdeling persvoorlichting: (070) 448 4074.

Voor vragen van consumenten is de Warenklachtenlijn van de Voedsel en Waren Autoriteit 7 dagen per week en 24 uur per dag bereikbaar op het gratis telefoonnummer 0800 0488