Gemeente Harlingen

Harlinger Rekenkamercommissie neemt ontslag
9-7-2007
De leden van de Rekenkamercommissie Harlingen hebben besloten hun functie met onmiddellijke ingang ter beschikking te stellen. Aanleiding daarvoor is de manier waarop zowel raad als college van B&W omgegaan zijn met het concept van een QuickScan -onderzoek van de commissie met als onderwerp de hoge jaarlijkse overschotten en de relatief hoge reserves van de gemeente. Zoals bekend was dat concept aanleiding voor Piet Waaijer om als wethouder op te stappen.

De commissie meent dat bij alle reacties negatieve emoties de boventoon hebben gevoerd en dat niet zakelijk in is gegaan op de inhoud van haar rapport. De commissie acht dat een onprofessionele houding.
Nu een minderheid van de raad het vertrouwen in de commissie expliciet heeft opgezegd en een meerderheid van de raad heeft besloten om zelf een extern onderzoek in te stellen, worden de afspraken, die op 23 mei tussen raad en rekenkamercommissie zijn gemaakt, naar de prullenmand verwezen, zonder dat daar overleg over is gepleegd met de commissie.

De commissie vindt dat daarmee de vertrouwensbasis is verdwenen, die nodig is om de raad op een dusdanige wijze te adviseren dat daarmee ook daadwerkelijk verbeteringen in het gemeentelijk functioneren kunnen worden bereikt.

Bijlagen:


* De volledige ontslagbrief van de Rekenkamercommissie
* Definitieve versie van het rapport

Relevante dossier
Wethouder Piet Waaijer opgestapt Quickscan rekeningsaldi van de Rekenkamercommissie openbaar
Raad Harlingen geeft zelf opdracht voor onafhankelijk vervolgonderzoek rekeningsaldi
Extra raadsvergadering over vacature wethouder Raad op zoek naar wethouder van buiten de gemeenteraad
Alle gerelateerde nieuwsberichten Alle gerelateerde nieuwsberichten