Time : 14:25:03
Date : 09 July 2007
Sender Name: FAVV-AFSCA

FAVV: HOU BESMETTELIJKE DIERZIEKTEN BUITEN EUROPA

Naar aanleiding van de vakantieperiode, wenst het Federaal Voedselagentschap (FAVV) de reizigers te wijzen op een verbod op de aanwezigheid van producten van dierlijke oorsprong (vlees, melk en hun bereidingen) in hun bagage bij aankomst in België.

Bij de terugkeer in België (of een andere lidstaat) na een verblijf in een land dat niet behoort tot de Europese Unie (zogenaamde 'derde landen') bestaat er een verbod op invoer van producten van dierlijke oorsprong in de bagage van reizigers. Deze verbodsbepaling die gebaseerd is op Europese regelgeving, is geldig voor alle lidstaten en van toepassing op alle toegangspoorten tot de Europese Unie. De bepalingen dienen in hoofdzaak om de verspreiding van besmettelijke dierziekten te voorkomen.

Bepaalde dierziekten die aanwezig zijn in derde landen kunnen via levensmiddelen van dierlijke oorsprong worden overgedragen op levende dieren. Denken we hierbij aan de mogelijkheid tot de besmetting met vogelgriep van een deel van de Belgische pluimveepopulatie door het meebrengen van pluimveeproducten uit bepaalde landen. Op alle plaatsen van binnenkomst uit derde landen hangen posters (http://ec.europa.eu/food/fs/ah_pcad/ah_pcad_importposters_en.html) om de reizigers hiervoor attent te maken.

Er zijn slechts een beperkt aantal uitzonderingen op dit verbod, namelijk voor persoonlijk gebruik op melkpoeder voor zuigelingen, zuigelingenvoeding en dieetvoeding omwille van gezondheidsredenen.

Het federaal Voedselagentschap beklemtoont dat reizigers die terugkeren uit landen die niet tot de Europese Unie behoren, geen producten van dierlijke oorsprong meebrengen naar België. Bij het vaststellen van inbreuken op deze verbodsbepaling op de plaatsen van binnenkomst bestaat de kans dat de producten van dierlijke oorsprong worden in beslag genomen en vernietigd.

Media die graag beelden willen nemen van de inspectiediensten van de douane die toezien op de naleving van deze maatregel, kunnen contact opnemen met Marc Smets: 02 753 48 30.

contactpersoon voor de Nederlandstalige pers:
Inge Jooris
0475 80 04 87

URL: http://www.favv.be