Waterschap Rivierenland

Wateroverlast Rivierengebied bijna voorbij

De wateroverlast in het Rivierengebied als gevolg van hevige regenbuien van de afgelopen week is grotendeels achter de rug. Op een paar plaatsen in de Vijfheerenlanden (ten zuid-oosten van Vianen) is het waterpeil in de sloten nog aan de hoge kant. Met extra pompcapaciteit, en als het weer niet tegen zit, zal ook hier de situatie binnen enkele dagen normaal zijn. Er zijn nu geen wegafsluitingen meer als gevolg van water dat op het wegdek staat. De belemmeringen voor de scheepvaart zijn opgeheven.

Het afgelopen weekend is het waterschap erin geslaagd om de hoge waterstanden in de sloten tussen Culemborg en Geldermalsen te laten zakken tot het normale zomerpeil. De noodpomp bij Acquoy die het water vanuit de polder de Linge in pompte, is nu niet meer nodig. De pomp blijft voor de zekerheid nog even staan, mocht het weer het nodig maken dat de pomp weer in bedrijf komt. Dit zelfde geldt voor de andere noodpompen, die nu niet draaien.

Het waterpeil in de sloten ten zuid-oosten van Vianen is nog aan de hoge kant, maar ook hier zakt het water. Er staan geen wegen, weilanden of boomgaarden meer blank. De poldergemalen en noodpompen in dit gebied blijven nog enkele dagen draaien, tot ook hier het water in de sloten op het normale zomerpeil staat. Lokaal kan dat betekenen dat een weg nog is afgesloten, als gevolg van leidingen van noodpompen waarmee water wordt weggepompt.

In de gebieden waar het waterpeil weer gezakt is tot het normale peil, gaat het waterschap weer over tot het normale onderhoud (waaronder het maaien van de oevers).

De scheepvaart op de Linge en watergangen in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden kan weer plaatsvinden.

De kades van boezemwateren in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden zijn in verband met de hoge waterstanden regelmatig geïnspecteerd. Waar nodig zijn zandzakken aangebracht. Schade aan deze kades wordt de komende tijd hersteld.