Radboud Universiteit Nijmegen


`Valorisation Grants' voor Hans Naus en Paul Hageman

Twee Nijmeegse onderzoekers, Hans Naus en Paul Hageman, hebben ieder een Valorisation Grant van 200.000 euro gekregen. Met deze subsidie van Technologiestichting STW kunnen zij de komende twee jaar hun wetenschappelijke onderzoeksresultaten marktrijp maken. Naus en Hageman zijn beiden verbonden aan het Institute for Molecules and Materials van de Radboud Universiteit Nijmegen.

In totaal kregen zeventien wetenschappers op 3 juli een subsidie uit de Valorisation Grant. Daarbij ging het om elf technologiesubsidies, vier ICT-subsidies en twee subsidies voor gezondheidsonderzoek. Twaalf van de gehonoreerde voorstellen zijn afkomstig van technische universiteiten, vijf van algemene. Dat de Radboud Universiteit als enige algemene universiteit twee van de elf technologiesubsidies binnen heeft weten te halen, is een opsteker voor het Nijmeegse bètaonderzoek.

Over de toekenningen:
Een handzame sporengasdetector op basis van diodelasers Hans Naus, Casimir fellow Molecular and Laser Physics (Trace gas research group)
Doel van dit project is het marktrijp maken van veelzijdige, handzame sporengasdetectoren. Strengere milieunormen zijn een belangrijke reden waarom het noodzakelijk is om snel lage concentraties van gassen te kunnen meten. Daarnaast wordt ook in de medische wereld de mogelijkheden van detectie van sporengassen in de adem steeds meer onderkend: het is een zeer patiëntvriendelijke manier om diagnoses te helpen stellen. Optische, lasergebaseerde detectietechnieken zijn hiervoor zeer geschikt omdat deze gevoelig, selectief en snel zijn. Sensor Sense gaat de sporengasdetectoren op de markt brengen. Sensor Sense is een van de spin off-bedrijven van de Radboud Universiteit die gevestigd zijn in het onlangs geopende Innovation Lab (zie persbericht, link hiernaast).

Gallium-nitridesubstraten voor hoogwaardige optische en elektronische toepassingen
Paul Hageman, universitair hoofddocent Applied Material Science Het halfgeleidermateriaal Gallium-Nitride (GaN) is zeer geschikt voor opto-elektronische toepassingen, vooral voor light emitting diodes (leds) en laser diodes (LDs) in het blauwe en ultraviolette deel van het lichtspectrum. De productie van lasers van dit materiaal is nog zeer beperkt, omdat er nauwelijks GaN-substraten van goede kwaliteit verkrijgbaar zijn.
Het doel van dit project is tweeledig: ten eerste het ontwikkelen van een GaN-substraat van goede kwaliteit; ten tweede het opzetten van een bedrijfsmatige activiteit voor het vervaardigen van hoogwaardige GaN-substraten voor de opto-elektronische en elektronische industrie. Het eerste gedeelte van dit project wordt op de Radboud Universiteit uitgevoerd, het tweede gedeelte wordt gedaan in samenwerking met het bedrijf CrystalQ uit Stadskanaal, waar ook de uiteindelijke productie gaat plaatsvinden.

Over de Valorisation Grant:
De Valorisation Grant is bedoeld om wetenschappers te helpen bij het marktrijp maken van hun onderzoeksresultaten. In het verleden bleven kansrijke onderzoeksresultaten vaak onbenut. De financiële mogelijkheden om kennis om te zetten in economische en maatschappelijke producten of diensten waren te beperkt. De groeiende belangstelling voor de Valorisation Grant toont aan dat wetenschappers wel degelijk de ambitie hebben om vergaarde kennis aan de man te brengen.
De Valorisation Grant is opgezet naar voorbeeld van het Amerikaanse Small Business Innovation Research (SBIR) programma, een omvangrijk stimuleringsprogramma dat al twintig jaar voor veel nieuwe innovatieve bedrijvigheid in het MKB-segment zorgt. SBIR verplicht de Amerikaanse overheden om tenminste 2,5 procent van hun onderzoeksbudget aan te besteden bij kleine en middelgrote bedrijven. Nederland wil dit beleid overnemen: in het Beleidsprogramma 2007-2011 geeft het kabinet aan dat Small Business Innovation Research met ingang van 2008 structureel moet worden.
De Valorisation Grant is onderdeel van een gezamenlijke SBIR-pilot van Technologiestichting STW, NWO en TNO. Dit programma ging in 2004 van start en heeft een looptijd van vier jaar. STW heeft 3 procent van haar onderzoeksbudget beschikbaar gesteld voor het Valorisation Grant programma. Dit is een bedrag van 1,3 miljoen euro per jaar. Naast Technologiestichting STW waren dit jaar ZonMW en ICTRegie medefinanciers van de Valorisation Grant. ZonMW is de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie, ICTRegie is het nationaal regieorgaan voor ICT-onderzoek en -innovatie. Eerder namen ook het Netherlands Genomics Initiative (NGI) en het onderzoeksprogramma Progress deel in de Valorisation Grant.

Zie voor meer informatie het volledige persbericht van STW, ZonMw en ICTRegie (klik hiernaast).