Provincie Utrecht

ecopassage Elst

Start aanleg ecopassage Elst

9-7-2007 -

Op 2 juli 2007 is de provincie Utrecht gestart met de voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van de Ecopassage bij Elst. De ecopassage is naar verwachting in de zomer van 2008 gereed. Omdat er van te voren een bypass wordt gemaakt, zal het verkeer op de N225 tussen Elst en Rhenen weinig hinder ondervinden van de aanleg.

Vanaf 2 juli t/m 20 juli richt aannemer Heijmans een werkterrein in naast de Rijksstraatweg (N225) in Elst. Vanaf 20 augustus zal er een snelheidsbeperking zijn tot 50 km/uur. Dit is nodig voor de veiligheid van de wegwerkers die naast de weg bezig gaan met het maken van een tijdelijke bypass aan de noordzijde van de weg. Verwachting is dat het verkeer vanaf september 2007 gebruik kan maken van deze bypass, waarna het echte graaf-, hei,- en bouwwerk voor de ecopassage kan beginnen.

Ecologische verbinding
Op dit moment vormt de provinciale weg N225 een barrière voor dieren die zich willen verplaatsen tussen de Utrechtse Heuvelrug en de uiterwaarden. De ecopassage bij Elst gaat een ecologische verbinding vormen tussen deze twee natuurgebieden zodat dieren zich gemakkelijk en veilig kunnen verplaatsen. De ecopassage wordt aangelegd tussen het natuurontwikkelingsgebied Plantage Willem III en de Elster buitenwaarden in Elst en is ook geschikt voor grotere diersoorten zoals het edelhert.

Onder de weg door
Bijzonder aan deze passage is dat hij onder de weg doorgaat. De bestaande weg blijft op haar oorspronkelijke niveau en komt over een lengte van ca. 80 meter op palen. Een houten schutting langs de weg gaat zorgen voor de afscherming van het licht van de koplampen. Aan de rand wordt de weg zodanig afgegraven dat het natuurlijke reliëf van het smeltwaterdal Plantage Willem III doorloopt tot aan de uiterwaard. Hier en daar komen wat bosjes om de dieren naar de passage te leiden. Bij het ontwerp is zoveel mogelijk rekening gehouden met de omgeving.

Ontsnippering
Het project maakt deel uit van het provinciale Agenda 2010 project Stichtse Lustwarande. Binnen dit project is aangegeven dat er ook plaats moet zijn voor faunavoorzieningen. Daarnaast wordt hard gewerkt aan de ontsnippering van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. De Elster ecopassage heeft dan ook een relatie met de faunapassage over de A28 die door Rijkswaterstaat wordt aangelegd en met andere faunapassages die in ontwikkeling zijn.

Nadere informatie
Voor meer informatie over de uitvoering van de werkzaamheden kunt u contact opnemen met de heer E. Koevoets van de provincie Utrecht, tel. (030) 258 33 93,
e-mail: edwin.koevoets@provincie-utrecht.nl Voor achtergrondinformatie over de ecopassage zelf kunt u contact opnemen met de heer L.A. van Hulten van de provincie Utrecht, tel. (030) 258 36 21,
e-mail: leo.van.hulten@provincie-utrecht.nl

Meer informatie: Clara van Foreest, telefoon (030) 258 33 19