Gemeente Haaren



* Haaren - Pobiedziska

* Komplan esch

* Loket WegWijs nu ook via internet

* Haaren - Pobiedziska

Het afgelopen weekend (29 juni 2 juli) zijn we te gast geweest van het gemeentebestuur van Pobiedziska (Polen) om samen met hen het 750-jarig bestaan van de stad te vieren.

Als vertegenwoordiger van de gemeenteraad zijn mijn vrouw en ik, samen met een delegatie van het comité Pobiedziska / Haaren (vertegenwoordigd door mevr. Mieke Peters en Sjef Verstijnen) op deze uitnodiging in gegaan.

Naast onze delegatie waren er gasten uit Zweden en uit Duitsland (Marktheidenfeld). Met deze laatste werd dit weekend een officiële vriendschapsband getekend.

Ik stel er prijs op daarvan kort verslag te doen aan u, onze inwoners.

We zijn uitermate gastvrij ontvangen en zijn aanwezig geweest bij diverse officiële festiviteiten, met name op de zaterdag.

Naast een groot aantal toespraken in de raadzaal, de inwijding van het standbeeld van een van de oprichters van Polen, maakte ook een H. Mis gecelebreerd door de aartsbisschop (volgens de oorspronkelijke Gregoriaanse rite) deel uit van het programma. De wandeltocht door het dorp werd opgeluisterd door een muziekkapel (vergelijkbaar met onze luchtmachtkapel).

In de avond was er een groot live optreden van diverse bands aan het grote meer, aan de rand van de stad. Het feest werd op deze dag afgesloten met een groot en knallend vuurwerk.

De zondag stond in het teken van bezoeken aan enkele bevriende (buur)steden zoals Poznan en Gniezno. In de middag werden we door een aantal verenigingen toegesproken en gezongen. Zij presenteerden zich in het dorpshuis aan de gasten, o.a. met het zingen van liederen en een kleine tentoonstelling. De dag werd afgesloten met een fantastisch mooi concert in de kerk door een klein maar fijn koor. Er werden bekende en minder bekende werken gezongen, maar ze waren allemaal van een hoog niveau.

Op maandagmorgen hebben we met de Haarense delegatie een bezoek gebracht aan de dagopvang voor mensen (kinderen en volwassenen) met een beperking. Deze opvang is mede tot stand gekomen met hulp vanuit Haaren. Wij hebben de indruk gekregen dat er voortdurend hard wordt gewerkt om de zaken te verbeteren en in vergelijking met een aantal jaren gleden zijn er dan ook geweldige sprongen voorwaarts gemaakt.

Overigens is de dankbaarheid voor de indertijd ontvangen hulp vanuit Haaren nog steeds zeer groot. De inwoners, en hun woorden zijn vertolkt door het gemeentebestuur en diverse instellingen zijn de vrienden uit Haaren nog steeds niet vergeten. Graag zouden zij de banden aanhalen.

Namens het gemeentebestuur heb ik aangegeven dat we zeer sympathiek staan om de contacten van verenigingen, instellingen en beroepsgroepen te stimuleren, maar dat het echt uit de mensen zelf zal moeten komen. En daarom meld ik het hier nogmaals extra: mocht u interesse hebben om contacten te leggen en/of te onderhouden met collega-ondernemers, instellingen of gezinnen in Pobiedziska, weet dan dat u gastvrij zult worden ontvangen.

Al met al kunnen we terugzien op een geslaagde ontmoeting bij gelegenheid van het 750 jarig bestaan van Pobiedziska waarbij ons meermalen verzekerd werd dat de geboden hulp in de jaren negentig nog lang niet vergeten is.

Frans Ronnes

burgemeester


* Komplan esch

Binnen de gemeente Haaren vindt er een actualisering plaats van bestaande bestemmingsplannen zowel voor de komplannen als voor het bestemmingsplan buitengebied.

De komplannen bestaan nu nog uit een lappendeken van losse bestemmingsplannen. Het doel van de actualisering is om alle losse bestemmingsplannen te actualiseren en hier één bestemmingsplan per dorp van te maken. Elk half jaar komt er één dorp voor actualisering aan de beurt.

Als eerste van de vier dorpen komt de bebouwde kom van Esch aan de beurt. De actualisering begint met een gebiedsinventarisatie. Deze heeft de voorbije maanden vanaf de openbare weg plaats gevonden. De resultaten van de gebiedsinventarisatie zijn samen met andere gegevens uit de bestaande bestemmingsplannen, verwerkt tot een voorontwerpplan.

Er is een zorgvuldige inventarisatie gemaakt van het plangebied, waarbij de verkregen rechten op basis van de nu nog geldende bestemmingsplannen veilig gesteld zijn. Ondanks deze zorgvuldigheid is het niet uit te sluiten dat er toch onjuistheden in het plan zijn geslopen.

De bedoeling is uiteraard om deze onjuistheden,er zoveel mogelijk uit te filteren voordat het plan wordt vastgesteld. Het nieuwe Komplan vormt immers de komende 10 jaar de leidraad waaraan bouwaanvragen worden getoetst. Het is dus ook voor u als inwoner van groot belang dat de bestaande situatie en de verkregen rechten op grond van de nu nog geldende bestemmingsplannen op een juiste wijze zijn verwerkt in het voorontwerpplan.

Zoals vermeld zijn de werkzaamheden om te komen tot één (nieuw) komplan voor de hele bebouwde kom van Esch nu zover gevorderd, dat het plan kan worden vrij gegeven voor de inspraak en in het kader van het wettelijk voorgeschreven vooroverleg kan worden toegezonden aan de daarvoor in aanmerking komende instanties.

Nadrukkelijk wordt opgemerkt dat het nieuwe Komplan Esch een beheersplan zal zijn en géén ontwikkelplan. Alleen die ontwikkelingen die al door de gemeente akkoord zijn bevonden, zoals bijvoorbeeld het plan voor de Weiakker, zijn daarom in het voorontwerpplan opgenomen. Voor andere eventueel voorgestane ontwikkelingen blijft de zelfstandige project procedure (ZPP) of een partiële herziening van het bestemmingsplan de aangewezen weg.

Inspraakavond komplan Esch

Bij inspraak kunnen mensen op een informele manier reageren op een plan. De inspraak vormt de uitgelezen mogelijkheid voor zowel de gemeente als voor u als direct belanghebbende om eventuele onvolkomenheden in het voorontwerpplan te achterhalen en alsnog recht te zetten. Ook is het mogelijk om in het plan met redelijke wensen van ondergeschikt planologisch belang die bij bewoners leven rekening te houden. Door overleg vooraf kunnen reacties in de formele procedure voorkomen worden. Vandaar dat wij alle bewoners van de bebouwde kom van Esch nadrukkelijk van harte uitnodigen van de geboden inspraakmogelijkheid gebruik te maken.

De inspraakprocedure ziet er als volgt uit:

Het voorontwerpbestemmingsplan "Kom Esch" ligt van 3 september tot en met 5 oktober 2007 voor een ieder ter inzage in het gemeentehuis. Op dinsdag 25 september a.s. wordt in Dorpshuis De Es een inspraakavond gehouden. De inspraakbijeenkomst begint om 19.30 uur. Na een korte toelichting van de kant van de gemeente wordt er aansluitend de gelegenheid geboden om mondeling in te spreken op de plannen. Gedurende de termijn van ter inzage legging van het voorontwerpplan kunnen ingezetenen en belanghebbenden schriftelijk een inspraakreactie indienen bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 44, 5076 ZG Haaren. Kijk voor meer informatie op www.haaren.nl>plannen en projecten> Komplan Esch.


* Loket WegWijs nu ook via internet

Loket WegWijs: nu ook via internet uw wegwijzer op het gebied van wonen, welzijn, zorg en inkomensondersteuning.

Niet altijd loopt het leven op rolletjes. Er kunnen lichamelijke problemen zijn of problemen op het sociaal-emotionele vlak. Ook kunnen er problemen zijn met geld of op het terrein van de huisvesting. Soms gaat het om eenvoudige zaken, soms is het wat ingewikkelder. WegWijs is het loket in Haaren voor alles wat een mens in zijn dagelijks bestaan aan ondersteuning nodig kan hebben. WegWijs kan en wil daarin graag iets voor u doen. WegWijs informeert, adviseert, verwijst en coördineert. WegWijs helpt als het gaat om zorg, welzijn, wonen en inkomensondersteuning.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

* Behoefte aan hulp in het huishouden of persoonlijke verzorging
* De wens om vervoer in en om huis (bijvoorbeeld rolstoel) of buurt en regio (bijvoorbeeld deeltaxi)

* Aansluiting zoeken bij ontmoeting, spel, gezelligheid of beweging
* Noodzaak tot inkomensondersteuning, schuldhulpverlening of schuldbemiddeling

* Oriëntatie op aanpassing van de woning

De ervaring leert dat de specifieke situatie het best aan bod komt in persoonlijk contact met een medewerker van WegWijs. Voor een goede verkenning van uw vraag en het mogelijk indienen van een aanvraag zien wij u graag op het Loket WegWijs.

Bij Loket WegWijs vindt u informatie over allerlei regelingen. Die informatie kunt u voortaan ook via internet inkijken. Het adres is: www.haaren.nl. Op de startpagina van de gemeentelijke website vindt u onder Dienstverlening o.a. Loket WegWijs. Als u daarop klikt, komt u vanzelf op de site van WegWijs Haaren. Daar vindt u allerlei informatie over zorg, welzijn, inkomensondersteuning en wonen.

WegWijs Haaren, ook voor u !

Als u na het lezen van dit artikel graag een persoonlijk gesprek wilt met een van de medewerkers van WegWijs, dan kunt u contact opnemen met WegWijs. WegWijs is gevestigd in het gemeentehuis van Haaren en is van maandag tot en met donderdag te bezoeken van 9.00 tot 12.00 uur. U kunt ook bellen, het telefoonnummer is 634590. Bij WegWijs Haaren kunt u terecht met vragen op het gebied van wonen, welzijn, zorg en inkomensondersteuning. WegWijs Haaren denkt met u mee, adviseert en regelt. Bij WegWijs Haaren kunt u voor een aantal regelingen direct een aanvraag indienen, voor andere zaken kan WegWijs u aanmelden bij een andere instantie of daarnaar doorverwijzen. WegWijs Haaren maakt u wegwijs in de wirwar van voorzieningen, regelingen en vergoedingen die er zijn en waar u mogelijk een beroep op zou kunnen doen. U wordt er al gauw beter van.


Ø 25 september: Inspraakavond Komplan Esch

Aanvang 19.30 uur in dorpshuis De Es