Warchild


War Child trekt zich terug uit Malakal
Na vijf jaar actief geweest te zijn in de Zuid-Soedanese stad Malakal heeft War Child haar werk beëindigd wegens voortdurende onveiligheid, de beperkte financiële middelen en de moeilijkheid om kinderen te bereiken. De activiteiten zijn overgedragen aan lokale partnerorganisaties.

Interim lokatiemanager Wim Groenendijk heeft de laatste drie maanden van het vertrek begeleid: "Een wisselend resultaat in een harde omgeving."

Gevechten midden in de stad
Wim Groenendijk vertelt: "In Malakal vochten verschillende milities hun strijd tot midden in de stad uit. Dit resulteerde eind november bijvoorbeeld nog in 300 tot 500 doden. Hierdoor heerst een voortdurende angst. War Child wilde door creatieve activiteiten kinderen en jongeren helpen die door de burgeroorlog getroffen waren, met name ex-kindsoldaten. Maar deze kinderen en hun ouders waren zeer moeilijk te bereiken."

"Ook is vanwege financiën besloten de activiteiten in Soedan meer geografisch te concentreren, om minder reiskosten te maken. De locaties waar War Child werkt, liggen duizenden kilometers van elkaar verwijderd. Bovendien is het klimaat van grote invloed. Malakal is een harde plek. In april wordt het tot 47 graden in huis, in het regenseizoen wordt het één grote modderpoel. Vers eten is er dan nauwelijks, elke dag hard brood met bruine bonensaus is erg eentonig.

Op de muur van de woonkamer zie je nog vaag hoe mijn voorgangers de dagen turfden.

Een laatste probleem was het overbrengen van de creatieve War Child-werkwijze. In dit deel van Soedan bemoeien ouders zich niet met sport en spel, hun prioriteit is overleven. Het was dan ook moeilijk om onze filosofie over te brengen."

Behoeften van kinderen onder de aandacht
"Toch werden er ook successen geboekt. Door lobby bij het stadsbestuur heeft War Child de grote behoeften van straatkinderen in Malakal onder de aandacht gebracht. Een plaatselijke politieverordening werd van kracht met een verbod op kinderarbeid en -exploitatie. Een ander succes was het opzetten van buurtcentra, plekken waar enkele honderden kinderen een paar keer per week deelnamen aan 'play days' en creatieve workshops. Deze kinderen werden elke week uit de oorlog gehaald en hebben geleerd in vrede en vertrouwen met elkaar om te gaan."

War Child heeft ook 75 onderwijzers getraind in de psychosociale ontwikkeling van kinderen. Uit de rapportage bleek een merkbare vermindering van stokslagen als straf. Tenslotte werd het laatste jaar nog een wekelijks radioprogramma gemaakt voor Malakal-stad, met medewerking van jongeren zelf. Aan bod kwamen kinderrechten, opvoedkundige tips en adviezen voor ouders. Daarnaast werd aandacht besteed aan activiteiten van plaatselijke jongeren."

War Child heeft ook 75 onderwijzers getraind in de psychosociale ontwikkeling van kinderen.
Uit de rapportage bleek een merkbare vermindering van stokslagen als straf.

Vertrek
"De buurtcentra zijn overgedragen aan de oudercommissies. Twee van de drie centra zijn inmiddels in gebruik als kleuterschool, voor lees- en schrijfcursussen voor ouderen. Jeugdgroepen maken er muziek en spelen toneel. Het derde centrum wordt gebruikt voor zelf opgezette cursussen voor jeugd en vrouwengroepen. War Child trainde de organisatoren in voorbereiding en begeleiding van projecten. Hierdoor ontstond een geleidelijke overgang van activiteiten die door War Child werden georganiseerd naar activiteiten die de centra zelf opzette."

"Ondanks alle moeilijkheden, hoop ik dat er na ons vertrek aandacht en ruimte zal blijven voor de behoeften van kinderen en jeugd. De onderwijzers en sociaal werkers hebben hier veel begeleiding in gehad, die kennis zal blijvend toegepast worden. De honderden kinderen die elke week in de buurtcentra en op scholen kunnen ontspannen, elkaar leren te vertrouwen en de oorlog even te vergeten, zullen daar ongetwijfeld ook in de toekomst mee geholpen zijn."