Gemeente Aalten


09-07-2007
Lokaal klimaatbeleid: vrijwillig of verplicht?
Verslag interactieve gespreksavond dd. 25 juni jl.

Maandag 25 juni, Old Dutch, Dinxperlo: De gemeenteraad ging met u in gesprek!
Wij willen graag weten hoe u denkt over de toekomst van de gemeente Aalten. Wat moet de gemeente wel en niet oppakken? Wat is de verantwoordelijkheid van burgers en bedrijfsleven? Hoe kunnen we samenwerken in het belang van de toekomst? Wie doet daarbij wat? Daarom willen we graag in gesprek met geïnteresseerde inwoners van de gemeente en organisaties. Vergelijk het een beetje met de 100-dagen tour van het kabinet. Luisteren en horen wat er in de samenleving leeft. Op maandag 25 juni was de eerste interactieve gespreksavond. Daar stonden drie thema's centraal. In de komende drie weken informeren we u over onze bevindingen over elk van de thema's.

Wie waren aanwezig?
We telden ongeveer 85 personen. 62 van hen tekenden de presentielijst. Van die 62 kwamen er 34 uit Aalten en buurtschappen, 21 uit Dinxperlo of De Heurne en 6 uit Bredevoort. 23 mensen gaven aan dat ze als privé-persoon aanwezig waren, 18 namens een organisatie of belangengroep en 21 aanwezigen hadden een relatie met de gemeente (raadslid, collegelid of medewerker\).

Werkwijze.
Elk thema was voorzien van 7 stellingen, die soms tegengesteld waren. Alle plakgerechtigde aanwezigen (de "gemeente'mensen niet) kregen 4 groene stickers, 2 rode stickers en 1 gele, in totaal dus 7. Nadat de stellingen toegelicht waren konden de mensen hun stickkers achter de stellingen plakken. Groen betekent: ik ben het eens met deze stelling; rood betekent: ik ben het oneens met deze stelling en geel betekent: ik ben het wel (deels) eens met de stelling, maar ik zou de stelling eigenlijk wel ietsjes willen veranderen of aanpassen. Nadrukkelijk werd uitgelegd dat de stickers niet keurig over de 7 stellingen verdeeld hoefden te worden. Als men het heel erg eens was met de stelling en dit onderwerp ook het belangrijkste vond in het aangevoerde thema, dan konden er ook meer groene stickers geplakt worden. Als men het bijzonder oneens was met een stelling dan konden er ook twee rode geplakt worden enzovoort. Daarmee werd bereikt dat er ook een zekere rangorde in de stellingen aangebracht werd: van belangrijk naar iets minder belangrijk.
Ook werd aangegeven dat de stellingen niet het karakter hadden van een enquête of een referendum: de uitslagen zijn een middel om de gedachtewisseling op gang te brengen.

De uitslagen.
Ondanks de uitdrukkelijke mededeling dat de uitkomsten niet als een referendum of stemming moeten worden gezien vinden we het toch leuk om vooral de niet-aanwezigen de meningen van de deelnemers te tonen. Hieronder de "uitslagen" hier en daar voorzien met commentaar uit de navolgende discussie.


---

---

Totaal zijn er bij de 7 opgevoerde stellingen 290 stikkers geplakt, waarvan 166 groen, 41 geel en 83 rood.
Toelichting:

Stelling 1. "Klimaatbeleid is een verantwoordelijkheid voor de rijksoverheid"
Hier veel groene stickers.
Men vindt klimaatbeleid geen taak voor een kleine overheid als gemeente. Klimaat beleid wordt in de zaal duidelijk als een taak voor de rijksoverheid gezien.

Stelling 2. "Duurzaambouwen moet verplicht afgedwongen worden in bouwbesluit en bouwvergunningen."
Ook hier relatief veel groen stickers.
Mee eens dat duurzaam bouwen afgedwongen moet worden. Energie wat bespaard wordt, hoeft ook niet opgewekt worden. Is geen zaak van de gemeente alleen. Dient regionaal af gestemd te worden. En niet als "kleine gemeente" dit proberen alleen te doen.

Stelling 3. "(Duurzame) windenergie is zo belangrijk, dat het landschap ondergeschikt is."
Stelling leeft in de zaal zo blijkt. Veel groene stickers, maar ook veel geel.
Windmolens worden door enkelen gezien als een niet constante energiebron.
Duur, en alleen te plaatsen met overheidsgeld. (subsidie). Wel wordt het voordeel in het kader van het milieu gezien. Een enkeling ziet windmolens als een aantasting van het landschap, en ziet ze liever niet in het Achterhoekse landschap. Windmolens horen thuis aan de kust, in zee.
Ook kwam men met het idee of windmolens niet thuis horen op een industrieterrein.
Helaas is dit niet mogelijk, omdat de plaats waar windmolens mogen worden gebouwd door de provincie in het streekplan aangewezen zijn, Dus opgelegd door de hogere overheid.

Stelling 4. "De bouw en exploitatie van (duurzame) biogasinstallaties is een taak van het particulier initiatief."
Het aantal groene stickers geeft aan dat men het hier overwegend mee eens is.

Stelling 5. "Duurzame energieopwekking moet ondersteund worden door vergunningen en financiën door de gemeente."
Zaal is het hier voornamelijk mee eens, gezien het aantal vele groene stickers. Door tijd gebrek niet bediscussieerd.

Stelling 6. "Door de gemeente Aalten wordt alléén maar gebruik gemaakt van duurzaam geproduceerde energie"
Hier opvallend veel rood geplakt. Uit het commentaar blijkt dat men denkt dat duurzaam opgewekte energie (groene stroom, biodiesel) duurder is. Hier blijken de financiën doorslaggevend voor het tegen zijn. Men is bang om via de belasting hiervoor te moeten betalen.

Stelling 7. "Openbare verlichting gaat 's avonds uit": Opvallend is het grote aantal gele en rode stickers. Reacties uit de zaal geven aan dat de stelling positief ervaren wordt, maar dat uit oogpunt van veiligheid alle verlichting uit niet haalbaar is. Wel wordt aangegeven dat het een serieus onderwerp is, en dat de gemeente na moet denken of hier mogelijkheden zijn om toch energie te sparen zonder de veiligheid uit het oog te verliezen.

Als we dan kijken naar de totalen van de geplakte stickers dan zou je kunnen concluderen dat de belangrijkste thema's binnen het klimaatbeleid zijn: in de eerste plaats een taak van de (landelijke) overheid, soms ook van het particulier initiatief. Duurzaam bouwen mag in bouwbesluit en bouwvergunning verplicht worden; bij straatverlichting staat veiligheid voorop, maar er zijn wel mogelijkheden genoemd te besparen.

Volgende week:
Afvalscheiding en preventie.
De voorbereidingsgroep uit de raad:

Jan Bulsink
Wilmie van der Kuil
Hanny Noorman
Joop Wikkerink

Mmv Luuk Boessenkool en Peter Ikink.