Gemeente Zaanstad

05-07-2007

De gemeenteraad van Zaanstad heeft vandaag in een besloten vergadering haar voorkeur uitgesproken voor mevrouw G. H. (Geke) Faber (54) als nieuwe burgemeester van Zaanstad. Geke Faber was tot juni 2007 waarnemend burgemeester in Den Helder. Zij heeft ruime bestuurlijke ervaring; eerder was zij waarnemend burgemeester van Wageningen, staatssecretaris van Landbouw, Natuur en Visserij, burgemeester van Zeewolde, en lid van Provinciale Staten van Friesland.

De voorzitter van de vertrouwenscommissie, de heer Menno Huisman, typeert Geke Faber als volgt: "We hebben mevrouw Faber leren kennen als iemand die betrokkenheid en een stimulerende kracht uitstraalt, degelijk en solide is, en zeer communicatief. Zij heeft de vertrouwenscommissie ervan overtuigd dat zij zeer gemotiveerd is voor de spanningsboog van `vaste' burgemeester voor een langere periode, omdat zij oog heeft voor het belang van bestuurlijke continuïteit ".

Procedure tot nu toe
In de afgelopen weken heeft de vertrouwenscommissie meerdere kandidaten gesproken die hebben gesolliciteerd op het burgemeesterschap van Zaanstad.
De gemeenteraad heeft uiteindelijk mevrouw Faber als eerste kandidaat op de voordracht geplaatst. De namen van de andere kandidaten blijven geheim, conform de Gemeentewet. Over de procedure, de kandidaten en de gesprekken met de kandidaten worden dan ook geen verdere mededelingen gedaan.

Vervolg van de procedure
Nadat de raad zijn voordracht heeft gedaan, rapporteert de Commissaris van de Koningin van de Provincie Noord-Holland aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de inhoud en het verloop van de procedure. Daarbij gaat hij in op zijn overleg met de gemeenteraad en de vertrouwenscommissie.
De minister ontvangt de voorgedragen kandidaat en doet vervolgens een voordracht tot benoeming aan Hare Majesteit de Koningin. Door de ondertekening van het Koninklijk Besluit wordt de benoeming een feit, waarna beëdiging door de Commissaris van de Koningin geschiedt.