PvdA Rotterdam


PvdA enthousiast over nieuwe Woonvisie

Ma 9 Jul 2007 - Redactie


- Wel zorg over productie sociale woningbouw in de regio -

In de Nieuwe Woonvisie komt écht naar voren wat wij als PvdA willen met de stad, zegt raadslid Duco Hoogland.
Vandaag presenteerde wethouder Karakus de nieuwe Woonvisie van dit college. Een woonvisie voor sterke, vitale wijken, met veel voorzieningen, groen en kindvriendelijker. De PvdA is blij met de aandacht voor rechtvaardige kansen voor iedereen op de woningmarkt, door bijvoorbeeld startersleningen te verstrekken aan starters en speciale jongerenhuisvesting te bouwen. Ook komen er 1500 woningen voor ouderen bij. Hoogland: Ik zie heel veel in de plannen en ideeën die er liggen.

Eén van de ideeën waar Hoogland erg enthousiast over is, is het idee om mensen te compenseren in hun huurverhoging als ze een grote woning achter laten om kleiner te gaan wonen.
Er zijn in Rotterdam genoeg sociale huurwoningen. De moeilijkheid ligt hem erin om die woningen ook beschikbaar te krijgen voor de doelgroep. Huurcompensatie zou hierbij kunnen helpen; zo zijn er mensen die in een 4- of 5-kamerwoning wonen, waarvan de kinderen inmiddels het huis uit zijn, die best iets kleiner en luxer willen gaan wonen, maar niet van een huur van rond de 400 opeens naar een huur van rond de 700 euro willen gaan. Karakus heeft nu het plan om het huurverschil bij te leggen, zodat het voor mensen aantrekkelijker wordt die stap toch te zetten. Zo komt er weer een grote betaalbare woning vrij voor gezinnen met kinderen die hem nodig hebben.
Zo zijn er meer ideeën om mensen te laten doorstromen. Bijvoorbeeld door voor mensen die in een sociale huurwoningen zijn gaan wonen, inmiddels meer verdienen, aantrekkelijke koopwoningen in de wijk bouwen.

Wel een punt van zorg is de achterblijvende productie in de regio van sociale woningbouw. Genoeg sociale woningbouw in de buurgemeenten zou helpen om de druk te verlichten op de sociale woningen in Rotterdam, want nu is Rotterdam vaak de enige plek in de regio waar jongeren -of anderen- nog terecht kunnen. In hun eigen dorp is het niet te betalen. Er zíjn afspraken gemaakt over de productie, maar die worden bij lange na niet gehaald door de buurgemeenten. De stadsregio lijkt ook niet in staat om daar iets aan te veranderen. Misschien moet het Rijk ingrijpen, want de stadregio lukt het niet, aldus Hoogland