Gemeente Breda

Streetrave vindt geen doorgang

Vanuit het oogpunt van openbare orde en veiligheid zijn pogingen om een streetrave te houden in Breda in de kiem gesmoord. Burgemeester Van der Velden besloot eerder deze week geen toestemming te verlenen voor deze optocht vanuit de kraakbeweging.

Pogingen van de initiatiefnemers om de straatparade toch door te laten gaan, zijn door de inzet van de politie voorkomen.

In de loop van zaterdagmiddag zijn in totaal 14 aanhoudingen verricht en tientallen personen is gevorderd de stad te verlaten. De politie spreekt van een goed voorbereide en daardoor rustig verlopen actie.

Alle verdachten zijn aangehouden voor het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs of het niet voldoen aan een bevel of vordering, dat hen door de politie is gegeven. Alle arrestanten zijn overgebracht naar het politiebureau en zullen na verhoor in principe in vrijheid worden gesteld.

Burgemeester Van der Velden: Het waarborgen van de veiligheid op een drukke zaterdag met veel publiek in de stad heeft mij doen besluiten toestemming voor de optocht te weigeren en verstoring van de openbare orde in geen geval te tolereren. Redenen voor de weigering van de vergunning zijn de slechte ervaringen in andere steden en het gegeven dat de initiatiefnemers in een gesprek met de gemeente hebben aangegeven dat het daadwerkelijk om een streetrave ging in plaats van de aangekondigde optocht. Dat was voor de lokale driehoek gemeente, politie en justitie reden om preventief de benodigde voorbereidingen te treffen.

Een streetrave is bekend van de Nederlandse kraakbeweging als een muzikale dance-optocht met gemotoriseerde voertuigen en muziek- en geluidsinstallaties. Dergelijke optochten hebben in andere steden geleid tot taferelen met drankmisbruik, vandalisme, ernstige verkeershinder en langdurige overlast; vaak gevolgd door een afterparty.

Breda, 7 juli 2007