Gemeente Aalten


09-07-2007
Ontwikkelingen met betrekking tot schoolzwemmen Overzicht van de feiten tot nu toe

De laatste tijd zijn van meerdere kanten berichten over het schoolzwemmen naar buiten gekomen.
Mede omdat het schoolzwemmen in de oude gemeenten Aalten en Dinxperlo verschillend is georganiseerd, is er verwarring ontstaan over wat er nu precies aan de hand is.

Hieronder een overzicht van de feiten tot nu toe. In de oude gemeente Aalten wordt het schoolzwemmen georganiseerd door de gemeente en ondergebracht bij zwembad 't Walfort in Aalten. De ouders betalen een eigen bijdrage van . 1,70 per leerling per les. Deze bijdrage werd per zwemles door de school afgedragen aan het zwembad.
In de oude gemeente Dinxperlo wordt het schoolzwemmen georganiseerd door de Sportstichting Dinxperlo in samenwerking met Stadt Bocholt in het Bocholtse zwembad. Deze samenwerking is in het verleden ontstaan toen het zwembad in Süderwick buiten gebruik werd gesteld. Omdat Süderwick mede gebruik maakte van de Eurohal in Dinxperlo, is een soort 'herenakkoord' gesloten over het schoolzwemmen. Omdat Stadt Bocholt de meeste kosten betaalt, is er voor de ouders geen sprake van een eigen bijdrage;
Vorig jaar heeft Stadt Bocholt aangegeven dat ze de bestaande regeling met de Dinxperlose scholen wil veranderen en zich financieel gezien terughoudender wil opstellen;
De gemeenteraad heeft besloten het schoolzwemmen voor de nabije toekomst te handhaven, maar de voorzieningen in Aalten en Dinxperlo moeten wel beter op elkaar worden afgestemd.
Met alle partijen is onlangs afgesproken dat het schoolzwemmen in de komende maanden inhoudelijk wordt bekeken. Mocht dit tot veranderingen leiden, dan zal dit voor het schooljaar 2008/2009 worden toegepast; Vooruitlopend hierop heeft het gemeentebestuur in overleg met de Sportstichting Dinxperlo besloten om voor alle deelnemende leerlingen aan het schoolzwemmen eenzelfde eigen bijdrage te berekenen. Deze eigen bijdrage wordt berekend op basis van een jaarbedrag en wordt verrekend via de scholen. Voor leerlingen die wekelijks zwemmen is dit . 60,- per schooljaar en voor het tweewekelijks zwemmen . 30,-. De bijdrage is bedoeld ter dekking van bijkomende kosten zoals vervoer etc. De bijdrage is niet 'vrijwillig' of 'vrijblijvend', maar wordt berekend aan alle scholen die deelnemen aan het schoolzwemmen. De scholen brengen de bijdrage vervolgens in rekening bij de desbetreffende ouders/verzorgers.
Op initiatief van de basisscholen zijn de ouders in Dinxperlo onlangs benaderd over dit onderwerp via een enquête. De gemeente Aalten EN DE Sportstichting Dinxperlo hebben geen rol in deze enquête. Wat betekent dit nu?
Inhoudelijk: Voor schooljaar 2007/2008 blijft het schoolzwemmen inhoudelijk onveranderd; voor schooljaar 2008/2009 zal het schoolzwemmen voor de hele gemeente worden herzien en zo nodig geharmoniseerd. Hierbij worden de scholen en de Sportstichting nauw betrokken;
Financieel: in Dinxperlo zal voor schooljaar 2007/2008 voor het eerst de eigen bijdrage worden toegepast zoals boven omschreven; In Aalten zal de eigen bijdrage niet meer wekelijks per leerling op het zwembad worden afgedragen, maar wordt per schooljaar door de school bij de ouders in rekening gebracht zoals boven omschreven.

Voor nadere informatie kunt u terecht bij:
alle basisscholen
de afdeling Welzijn/Onderwijs, locatie Nassaustraat Aalten (Wim Jansen, telefoonnummer 0543-493251, e-mail: w.jansen@aalten.nl) de voorzitter van de Sportstichting Dinxperlo (Freek Diersen 0315-653562, e-mail freekdiersen@hetnet.nl )